НОВО ЗАКОНСКО РЈЕШЕЊЕ ОТВОРИЋЕ МОГУЋНОСТ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ ВЕЋЕГ БРОЈА ОБЈЕКАТА

Првобитни рок за подношење захтјева за легализацију бесправно изграђених објеката у 2018. години био је девет мјесеци. Због малог броја захтјева закон је промијењен, па они који нису, сада имају могућност али и обавезу да то учине.

Секретаријат за просторно планирање и изградњу посједује орто-фото снимак са свим нелегалним објектима за које власници нису поднијели захтјев, информише начелник овог ресора, Владислав Велаш.

– Поднесено је пет или шест хиљада  захтјева. Прошле године смо, на основу орто-фото снимка, што нам је била и обавеза, пописали објекте који нису ушли у поступак легализације. Ту има преко хиљаду објеката, којима се шаљу рјешења. Тако да је тај број од седам-осам хиљада нелегалних и дјелимично легалних објеката велики – наводи он.

Процес легализације је успорен због законске неусклађености, па у Херцег Новом до сада није пуно објеката легализовано, објашњава Велаш.

– Треба имати на уму то да није проблем у Општини и Секретаријату, који само води овај поступаск, већ у недостатку планске документације и самом закону који нам даје оквир – како и шта може да се легализује. Тако да 100% предмета који, у складу са законом, прикупе документацију, су и легализовани. Проблем је што има пуно нелегалних објеката које план не препознаје – казао је он.

Такви објекти, како је објаснио, не могу бити легализовани према важећем законском рјешењу. Због тога је потребно изнаћи ново рјешење, које ће знатно већем броју објеката дати могућност легализације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here