Новљанима у Дворани Парк откривени подводни археолошки локалитети

У оквиру манифестације “Подводни културни предјели Црне Горе”, у Дворани Парк уприличено је Вече са истраживачима – рониоцем Драганом Гачевићем, новинаром и публицистом Синишом Луковићем и подводним археологом Дарком Ковачевићем, који су пренијели искуства истраживања подморја Црне Горе.

Публика је могла чути веома интeресанте приче од потопљеним бродовима Тихани, Зента, торпељарка аустроугарске монархије 76Т, Даг, као и потопљeној британској подморници H3, али и како су одређена открића промјенила ставове неких научника, као и историјске чињенице.

Дарко Ковачевић, Драган Гачевић и Синиша Луковић

Како је информисао шеф Лабораторије за археологију поморства (ЛАП), Центра за истраживања, иновације и предузетништво Поморског факултета Котор, подводни археолог Дарко Ковачевић, акваторијум Херцег Новог има највећи број локалитета подводне културне баштине у Црној Гори, које су до сада откривене и идентификоване.

– Драган Гачевић и Синиша Луковић су два човјека који су највише допринијели, не само откривању и идентификацији, већ и популаризацији саме теме поморске историје, подводне археологије, без чијег рада у претходном периоду, ми на Поморском факултету, не би могли тако лако да оснујемо лабораторију за археологију поморства, односно прву академску јединицу за проучавање подводне културне баштине – навео је Ковачевић.

Гачевић и Луковић су упознали публику са приликама и ситуацијом у проучавању црногорске подводне културне баштине. Гачевић је аутор књиге “Подморје Црне Горе”, док је Луковић свакодневно писао о потопљеним бродовима, као и о проблемима везаним за истраживање подводних археолошких налазишта.

Књига “Подморје Црне Горе”, како наводи Гачевић, настала је као одговор на многобројну литературу која доноси погрешне податке и чињенице о подводним проналасцима у Јадрану. Он је причао о томе каква је страст која га стално вуче да зарони.

– Кад дуго година роните, поготово када зароните стотину пута на неку олупину, а не знате о ком се броду ради, ни под којим је околностима завршио на дну мора, никако вам не да да заспите док не ријешите који је брод, о чему се ради, да ли је било жртава или не, и шта га је повукло на дно – казао је он.

Новинар Синиша Луковић прича да његова страст није роњење у дубине мора, већ у историјска документа, архиве, записе, старе књиге.

– Најсретнији сте када баците мало свјетла на неке контроверзне, недовољно истиријски познате, ствари или о неким чињеницама које нису прецизно утврђене, да ли је то нешто што се налази на дну мора баш то на шта се сумња или евентуално нешто друго – открива Луковић.

У оквиру истог програма, вечерас у Дворани Парк биће приказан документарни филм о броду Тихани. Почетак пројекције заказан је за 19 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here