Новљанима предстaвљена подршка инвестицијама за развој руралног туризма

Диверзификација и развој газдинства са посебним фокусом на инвестиције за развој руралног туризма и прераде на газдинству тема је првог јавног позива у оквиру имплементације ИПАРД 3 програма, мјера 7, подмјера 7.1 – „Подршка инвестицијама за развој руралног туризма”.

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у великој Сали скупштине Општине Херцег Нови локалним пољопривредним произвођачима одржали су презентацију поводом почетка имплементације овог програма.

Како информише савјетница у Директорату за рурални развој Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Милена Котлица, за период од 2021. до 2027. Године црногорским пољопривредницима на располагању је 80 милиона еура.

Милена Котлица, савјетница у Директорату за рурални развој

– Подршка Европске уније је у висино од 60 милиона еура, док национално кофинансирање чини 19 милиона. Након овог јавног позива ићи ће и подмјера 7.2, што је јако интересантно за општину Херцег Нови, то је прерада на газдинсту, гдје ће регистровани пољопривредни произвођачи моћи да аплицирају за прихватљиве инвестиције од 10.000 до 30.000 еура – наводи она.

На јавни позив за подмјеру 7.1 могу да аплицирају регистрована пољопривредна газдинства, односно правна и физичка лица, микро и мала предузећа, међутим потребно је задовољити посебне критеријуме за мјесто реализације и инвестиције.

– Нашим пољопривредним произвођачима који се налазе у приобалном дијелу Црне Горе у залеђу, омогућили да регистровани маслинари и виноградари могу да аплицирају за мјере подршке за рурални туризам. Прихватљиви трошкови износиће од 10.000 до 200.000 еура, а подршка ће бити од 60% до 75%, што зависи да ли се ради о младим пољопривредним или регистрованим органским произвођачима, и да ли се улаже у обновљиве изворе енергије – објашњава Котлица.

Инвестиција за подмјеру 7.1 је изградња комплементарних угоститељских објеката, а херцегновски пољопривредници могли су да чују за које објекте, као правна лица, могу да конкуришу, у зависности да ли је ријеч о сеоским домаћинствима, апартманима, етно селима, гостионицама, хостелима. Физичка лица могу да конкуришу за уређење инфраструктуре на сеоским домаћинствима, за инвестиције за третман отпадних вода, обновљивих извора енергије као и све оно што може допријенити да газдинство повећа доходак и успјешније функционише.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here