Новине у нацрту Одлуке о социјалном становању

Зграда Општине Херцег Нови

У Секретаријату за локалну самоуправу, поред бројних активности, ангажовани су на рјешавању стамбених питања и социјалног становања.

Према ријечима секретарке за локалну самоуправу Весне Самарџић, проблеми су у локацијама које нису урбанизоване, тако да се није могло приступити  изградњи  зграда са социјалним становима:

Весна Самарџић

– То значи да имате земљу а немате могућност високе градње и степена изграђености који би био исплатив за такве инвестиције. Прошле године смо опредијелили седам или осам локација у Херцег Новом за социјално становање, односно, градњу високих густина. У том смислу смо одржали састанак, са свим релевантним људима  у Општини, који се баве имовином, пројектовањем, урбанизмом, са предсједником Општине. Предложили смо у измјенама и допунама Просторно урбанистичког плана, локације.   Надам се кад ПУП буде усвојен што се тиче дозвола за градњу, имати добре локације и веће могућности, него што је било раније, очекује Самарџић.

У току је Јавна расправа о Нацрту Одлуке о социјалном становању:

– Секретаријат за локалну самоуправу је припремио Нацрт Одлуке о социјалном становању. Јавна расправа трајаће до краја наредне седмице. Одлука је свеобухватна, предвиђени су разни модалитети рјешавања стамбеног питања, односно, побољшавање услова становања за неусловне објекте. Одлуком је предвиђена и додјела станова у закуп, као и додјела грађевинског земљишта, грађевинског материјала, помоћ у финансирању адаптације неусловних објеката, у циљу побољшања услова живота, наводи Самарџић.

Одлуком је предвиђена новина у области социјалног становања:

-То се односи на субвенционисање каматних стопа на стамбене кредите, у износу на максимално 200 еура мјесечно, зависно од рока отплате кредита. Временски период, у којем би Општина субвенционисала породицу је 10 година. То је нешто што сматрамо да је веома повољно за грађане, који немају ријешено стамбено питање, а који су дуго година са пребивалиштем у Херцег Новом. Надам се да ћемо помоћи првенствено грађанима, који су подстанари, каже Самарџић.

Jавна расправа на Нацрт Одлуке о остваривању права на социјално становање одржава се од 11. априла закључно са 25. априлом, по утврђеном програму према којем је Централна јавна расправа планирана у уторак, 23. априла у сали Скупштине општине Херцег Нови са почетком у 12.00 часова.

Заинтересовани се могу упознати са Нацртом Одлуке о социјалном становању на сајту Општине Херцег Нови и у свим мјесним заједницама. Могу да пошаљу Секретаријату  примједбе и сугестије путем мејла и у канцеларије у мјесним заједницама. План је да кроз буџетска средства за наредну годину опредјеле значајнија средства за ту намјену.

Нацрт Одлуке, након јавне расправе, биће припремљен за прву наредну сједницу Скупштине Општине Херцег Нови.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here