Новим Законом о локалној самоуправи Херцег Нови добија статус града

Усвајање предлога Закона о локалној самоуправи може се очекивати најкасније за три мјесеца, а ово законско рјешење којим је предвиђено унапређење децентрализације, тренутно је у фази нацрта и на јавној расправи.

Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић каже да ће суштински усвајањем Закона Општине добити веће надлежности.

Весна Самарџић, секретарка за локалну самоуправу

– Посебно када је ријеч о процесу придруживања Европској унији, односно неких обавеза које налажу агенде са државног нивоа. Оно што је веома значајно за нас у будућности је да се у Закон уводе статуси градова, тако да ће све Општине које имају преко 14 хиљада становника, а испуњавају одређене детаљно прописане услове, моћи да добију статус градова, што је за нас веома добро – наводи она,

Како је казала, циљ је да закон буде један акт, који ће допринијети реформи локалне самоуправе коју Влада и Mинистарство јавне управе већ неко вријеме покрећу.

– Што је заправо један начин за брже европске интеграције. У том смислу, не могу говорити генерално о свим примједбама и законским рјешењима, јер нити сам правник, нити сам се бавила детаљно свим оним што је Закон предвидио, јер је доста обиман и обухвата доста различитих области – појашњава Самарџић.

У локалној управи су постигли договор да сваки ресорни секретар обради примједбе и сугестије у својој надлежности, а општинска служба за усаглашавање прописа ће их објединити и послати Министарству јавне управе.

По ријечима Самарџић, Министарство организује фокус групе како би добили што више примједби и како би што бољи текст нацрта урадили

– У том смислу, из Секретаријата за локалну самоуправу дали смо примједбе на нека рјешења везана за мјесне заједнице и локалну самоуправу. Видјели смо да се Закон није детаљно бавио тим стварима, па смо имали потребу да нека наша искуства пренесемо у том дијелу – казала је она.

Након завршене јавне расправе Министарство јавне управе ће размотрити све пристигле примједбе, предлоге и сугестије и након тога сачинити и објавити извјештај на интернет страници Министарства, у року од 15 дана од дана завршетка јавне расправе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here