“Нови за жене” – заштитити, подржати и охрабрити жртве да пријаве насиље

НВО “Ксена” представила је данас резултате пројекта “Нови за жене” чији је циљ да пружи подршку и унаприједи заштиту жртава насиља у новској општини. Након разговора о пројекту, посебно о сервису повјерљивог пратиоца, приказан је и промотивни видео израђен у оквиру пројекта.

НВО “Ксена” је центар савјетодавне подршке женама са искуством породичног и родносензитивног насиља, подсјетила је Ана Матковић истакавши да кроз едукативну кампању и пројекат покушавају да подигну свијест, не само великог броја жртава насиља, већ и свих грађана и надлежних институција.

-Како бисмо увећали потенцијал у борби против насиља у Херцег Новом, а самим тим утицали и на буђење свијести грађана, као и великог броја жртава породичног насиља, настојимо да кроз ову кампању пробудимо свијест особа које су претрпјеле неки облик насиља, и свих људи у институцијама, како би им пружили подршку и помогли у рјешавању њиховог комплексног проблема. Овај пројекат је првенствено усмјерен на потенцијалне жртве породичног насиља и ми их овако мотивишемо да се, заједно са свим институцијама, што озбиљније позабаве овим горућим проблемом, казала је Матковић, истакавши да је најважније у овој кампањи охрабрити жртве које трпе породично насиље да га пријаве.

Асистенткиња на пројекту Миња Црнић, представила је пратњу повјерљивог лица, сервис који је Програм Уједињених нација за развој (UNDP) други пут подржао пројектом „Нови за жене“.

– Пратња повјерљивог лица је услуга коју смо увели 2020. године пројектом који је подржао UNDP. Иако је он одавно завршен, ми и даље ту услугу можемо да пружимо нашим корисницима и не желимо да их оставимо на цједилу. Од септембра 2022. године УНДП је уз ReLOaD 2 поново подржао овај изузетно важан сервис пројектом „Нови за жене“. Кроз њега боље упознајемо кориснице и више времена можемо да проведемо са њима. Улога повјерљивог лица није једноставна и за њу смо прошли додатне специјализоване обуке. Та услуга се састоји из припреме жртве да прође кроз тај цјелокупни процес пријављивања насиља, али и подршке кроз институције система. Са жртвама идемо од Дома здравља до Центра за социјални рад, преко полиције и тужилаштва док дају изјаву, али и кроз болан процес цјелокупног суђења.

Током седам мјесеци трајања пројекта „Нови за жене“, повјерљива лица су радила са укупно 40 корисница и корисника.

-Од тог броја 19 је било жена, 15 дјевојчица, пет дјечака и једна особа мушког пола. Услугу пратње повјерљивог лица пружили смо 27 пута. У Дому здравља смо били два пута, у Основном суду 14, у Центру безбједности четири, Центру за социјални рад три, а у Тужилаштву четири пута. Циљ нам је да се колико-толико наше кориснице и корисници осјећају пријатније и сигурније у том тешком периоду који је пред њима, поручила је Миња Црнић.

Нагласивши да је “Нови за жене” резултат сарадње са свим институцијама система које се баве санацијом проблема породичног насиља, координаторка пројекта и извршна директорица НВО “Ксена” Сања Црнић је објаснила да се ти подаци односе на статистику на годишњем нивоу у Херцег Новом.

-Ту нису регистрована лица са којима радимо у Тивту, Котору и Будви, него само лица са којима смо радили у општини Херцег Нови у оквиру овог пројекта. Пратња повјерљивог лица је један наш изузетан производ који нудимо свим жртвама породичног насиља  гдје оне могу да осјете да могу да се ослоне на некога, да могу да прођу кроз систем и да могу да имају руку подршке кроз ово што је заиста тешко за њих и за свакога ко пролази кроз такав један процес, поручила је Црнић.

Презентацији су, између осталих, присуствовали и представници Дома здравља, Одјељења безбједности Херцег Нови, Основног, односно Прекршајног суда и донатора.

Пројекат је финансиран из Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану ReLOaD 2, који финансира Европска унија, а имплементира Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори ReLOaD 2 програм реализује се у оквиру пет кластера општина међу којима је и кластер “Coastal Mates“ који чине општине Будва, Котор, Тиват и Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here