НОВИ ТРЕНДОВИ У КРЕИРАЊУ И ВОЂЕЊУ ТУРИСТИЧКИХ ТУРА

Креирање доживљаја и искустава културе кроз туризам, на примјеру тематског производа „Путеви историје: Аустроугарске тврђаве“ тема је тродневне едукативне радионице за пружаоце туристичких услуга из Црне Горе и Босне и Херцеговине, која је на програму од сриједе, 2. јуна до данас у Херцег Новом.

Радионица, у организацији Центра за иницијативе из области одрживог туризма (CSTI) из Подгорице, а у оквиру прекограничног пројекта „Од средњовјековних тврђава у Херцеговини до аустроугарских тврђава у Црној Гори (FORT-NET)“, намијењена планинарским и градским водичима, туристичким агенцијама и локалним туристичким организацијама из Боке и БиХ, саопштено је из Центра.

Учесници радионице су се упознали са најновијим трендовима у креирању културно-туристичких тура и техникама интерпретативног вођења, у циљу побољшања квалитета доживљаја и искустава дестинације.

У току радионице, презентован је један од резултата пројекта, будући културно туристички производ „Путеви историје: Аустроугарске тврђаве“, који би до краја септембра 2021. године туристичком тржишту требало да предају црногорски партнери пројекта, Центра за иницијативе из области одрживог туризма и Национална туристичка организација Црне Горе.

Овим производом ће према потребама савремених туриста бити интерпретирана европска културна и војна баштина, дијелови одбранбеног система пограничне тврђаве поред некадашње јужне аустроугарске границе са Краљевином Црном Гором у Боки и Требињу, а намјењен је домаћим и иностраним посјетиоцима, заљубљеницима војних тема и историје, рекреативцима у природи. За њих је до сада формирано три, од укупно пет тематских туристичких путева, са интерпретационим таблама и туристичком сигнализацијом у Боки и Требињу.

Партнери пројекта из Босне и Херцеговине на сличан начин валоризују херцеговачко средњевјековно цивилно и војно градитељско насљеђе. Видиљивост заједничког производа, којим ће управљати локалне туристичке организације Боке и Херцеговине, маркетиншки ће бити ојачана заједничком туристичком брошуром, веб сајтом и мобилном апликацијом. 

Пројекат „Од средњовјековних тврђава у Херцеговини до аустроугарских тврђава у Црној Гори (FORT-NET)“ се спроводи у оквиру прекограничног програма Босна и Херцеговина – Црна Гора, у оквиру ЕУ инструмента пред-приступне помоћи ИПА.

Имплементација пројекта започета је 1. октобра 2019. године, а реализација траје 24 мјесеца. Укупна вриједност у Црној Гори му је преко 176,000 еура, од чега Европска унија финансира 85%, док преосталих 15% кофинансира Министарство јавне управе Црне Горе.

Пројекат спроводи Град Љубушки, у партнерству са Јавном установом развојне агенције Жупаније Западнохерцеговачке (HERAG), Центром за иницијативе из области одрживог туризма (CSTI) из Црне Горе и Националном туристичком организацијом Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here