Нови селектори Филмског фестивала Херцег Нови-Монтенегро филм фестивала

Савјет 37. Филмског Фестивала Херцег Нови- Монтенегро Филм Фестивал, чији је предсједник Стеван Копривица, драмски писац и сценариста, усвојио је одабир три нова селектора Фестивала.

Селектор Такмичарске селекције дугометражног играног филма је новинар и филмски критичар Вук Перовић. 

Вук Перовић је радио као селектор на више филмских фестивала и уређивао филмски програм на више телевизија. Дугогодишњи је уредник филмског и серијског програма на Радио Телевизији Црне Горе. Оснивач и умјетнички директор UnderhillFesta, међународног фестивала дугометражног документарног филма. Аутор емисије о филму „Седми континент“. Члан жирија на бројним међународним филмским фестивалима. Члан удружења филмских критичара ФЕДЕОРА и ФИПРЕСЦИ. Члан Панела европских филмских критичара на фестивалу Словачка. Био уредник филмског програма на ТВ Атлас и аутор емисије о култури. Радио интервјуе са познатим филмским ауторима на престижним фестивалима (Кан, Берлин, Венеција). Писао о филму и култури за бројне медије. Предавач. Тренутно вршилац дужности директора Радија Црне Горе.

Селектор Такмичарске селекције документарног филма је редитељ Владимир Перовић.

Владимир Перовић је завршио је филмску и ТВ режију на ФДУ у Београду. Био је асистент и предавач на предмету Документарни филм на ФДУ у Београду, БК Академији и ФДУ на Цетињу. Био је селектор на више фестивала документарног и етнолошког филма, члан бројних међународних фестивалских жирија и држао креативне радионице и мастер-клас предавања широм свијета. Као слободни умјетник реализовао је бројне документарне филмове са реномираним продуцентским и телевизијским кућама из Србије и Црне Горе, режирао више ТВ емисија и серијала. Члан је Удружења продуцената и редитеља Црне Горе, Удружења документариста Србије, Академије филмске уметности и науке Србије и Удружења филмских уметника Србије. За своје документарне филмове добио је 111 међународних награда на фестивалима у: Србији, Црној Гори, Уругвају, Хрватској, Катару, Кини, Италији, Босни и Херцеговини, Румунији, Естонији, Словенији, Македонији, Грчкој, Аустрији, Пољској, Русији, Словачкој, Француској, Мексику, Молдавији, Мађарској, Македонији и Шведској.

Селекторка Такмичарске селекције студентског филма је редитељка Сара Стијовић. 

Сара Стијовић је завршила Филмску и телевизијску режију на ФДУ Цетиње, а након тога и Специјалистичке студије на програму Филмска режија – Документарни филм. Њени студентски филмови, играни и документарни, интернационално су награђивани и били су дио званичних селекција међународних филмских фестивала. Носилац је сертификата Ал Џазира Амбасадор.

Фестивал ће бити одржан од 22. до 28. августа.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here