Нови производи у акцизном систему Црне Горе

Foto: Ilustracija

У акцизни систем Црне Горе уводе се нови акцизни производи – негазирана вода са додатком шећера или других средстава за заслађивање или ароматизацију и безалкохолно пиво.

Како је наведено на порталу ецарина, на наведе акцизне производе акциза се плаћа у износу од 25 еура по хектолитру производа.

-Акцизни обвезници су увозници ових производа на царинско подручје Црне Горе, као и произвођачи који их производе и стављају у промет на територији државе. Како је Законом о акцизама прописано да је акцизни обвезник дужан да царински орган обавијести о дану отпочињања, промјени или престанку обављања дјелатности због које је дужан да обрачунава и плаћа акцизу, односно, да најкасније 15 дана прије почетка производње, ускладиштавања, пријема, односно отпремања акцизних производа, царинском органу поднесе пријаву за упис у регистар акцизних обвезника, овим обавјештењем скрећемо пажњу на благовремену регистрацију, наводи се у обавјештењу.

Како наводе, обавијестили су нове акцизне обвезнике да се упис у регистар акцизних обвезника обавља путем информационог система за електронску размјену података о акцизама, у складу са прописима којима се уређују електронска управа, идентификација, потпис, документ и информациона безбједност, односно преко електронске апликације ecarina.mе, на којој су објављена и корисничка упутства.

Образац пријаве за упис у регистар акцизних обвезника налази се у апликацији Акцизе, а у прилогу пријаве подносе се документа потребна за упис, стоји у обавјештењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here