Нови одборнички клубови у локалном парламенту

Нова српска демократија (НСД) и Права Црна Гора основале су прије мјесец нови одборнички клуб у СО Херцег Нови, НСД –Права ЦГ „За будућност Херцег Новог и Боке“, чија је предсједница одборница Праве, Марина Вукаловић. Посебан клуб чиниће Демократска народна партија (ДНП), која је на последњим локалним изборима у Херцег Новом наступила у коалицији „За будућност Херцег Новог и Боке“. Са друге стране, на државном нивоу ДНП и Права Црна Гора усагласиле су споразум о политичкој сарадњи.

Предсједник локалног парламента и носилац листе „За будућност Херцег Новог и Боке“ Иван Отовић казао је да су закључили да ће формирањем заједничког одборничког клуба са Правом ЦГ најбоље заступати заједничке интересе.

Иван Отовић, носилац листе „За будућност Херцег Новог и Боке“

– У духу тога ми се заједно припремамо за наредну 17. редовну сједницу локалног парламента.

Отовић је прокоментарисао и формирање новог политичког блока између ДНП и Праве.

– Желим им све најбоље у даљем политичком раду. Ми остајемо у добрим односима  са ДНП, али смо увидјели да на локалном нивоу Нова српска демократија можда треба да изабере посебан политички пут. За прве наредне локалне изборе смо спремни да наступимо самостално, наравно и заједно са свима онима са којима дијелимо нашу идеолошку орјентацију и са свима онима који желе да са нама сарађују на основу тачно постављених постулата – казао је Отовић.

Поручио је да су у претходним циклусима показали да је НСД озбиљна политичка снага у Херцег Новом.

– Сви су упознати да су раније постојали бројни проблеми у функционисању НСД на локалу. Захваљујући великим напорима општинског одбора и добром сарадњом  са руководством странке успјели смо да много тога унаприједимо у задње двије године и као такви спремно дочекујемо наредне изборе, рекао је Отовић за РТХН.

На локалном нивоу, како је рекао, НСД наставља са Правом ЦГ посебно са одборницом Марином Вукаловић, која не само да је дио новог одборничког клуба НСД –Права ЦГ „За будућност Херцег Новог и Боке“ већ и његова предсједница.

– У парламенту Црне Горе имамо посланички клуб НСД који броји девет посланика и ДНП који броји четири посланика. Ми сарађујемо на државном нивоу и тако ћемо наставити, а шта ће донијети неки нови избори, још је рано говорити о томе. Вјерујем да је НСД као јасно национално профилисана странка спремна да на сваким изборима наступи самостално. Ми смо показали да имамо ту снагу, да имамо људе и надам се да ћемо кроз  реконструкцију Владе заузети мјеста која нам по броју освојених гласова и припадају у извршној власти и да ћемо  показати да смо неко ко може и зна да доноси одговорне одлуке и сутра их спроводи у дјело – закључио је Отовић.

Одборник ДНП Живко Крунић, казао је да ће на локалном нивоу наставити дјеловати у коалицији „За будућност Херцег Новог и Боке“.

Живко Крунић, одборник Демократске народне партије

– Ако дође до неких промјена свакако ћу послушати ставове предсједништва ДНП, јер је координација нешто што је нормално и очекивано – рекао је Крунић.

Тврди да нови политички споразум између ДНП и Праве на државном нивоу представља укрупњавање њиховог идеолошког блока, који се показао као неопходан након јунских избора.

– Падом ДПС неки из нашег блока су помислили да је то прилика да самостално наступе и самим тим покажу своје ставове. Као што знамо, то се показало као лоше рјешење и сада се просто проналази неко друго, тако да очекујем укрупњавање и мислим да ће се тај блок и даље ширити – казао је Крунић.

Подсјећамо, на локалним изборима у мају 2021. године коалиција За будућност Херцег Новог и Боке у којој су били ДФ и  СНП освојила је седам мандата (НСД и ДНП по два мандата и један ПЗП) да би након иступања двије одборнице СНП из те коалиције које су формирале одборнички клуб и приступиле Новској листи, остали са пет мандата. Права ЦГ има један мандат у локалном парламенту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here