НОВЕ НАГРАДЕ ЗА ОШ „ИЛИЈА КИШИЋ“ – МИЛИЦА РАДУЛОВИЋ ПРВА, АРТУР АЛЕКСАНДРОВ ТРЕЋИ

На  међународном конкурсу на тему  „Ћирилица – наслеђе и будућност“, у оквиру пројекта Дани словенске писмености, ученици ОШ „Илија Кишић“ остварили су запажене резултате – Милица Радуловић је била прва, а Артур Александров трећи, у категодрији од V до VIII/IX разреда. Као најбоља, Милица ће наредног љета боравити дванаест дана на Крфу.

У конкуренцији 427 радова било је и пет које су писали ученици зеленичке школе под менторством наставнице Тамаре Комар. Интересантно је напоменути да је обоје награђених ученика писало на свом матерњем језику – Милица на српском, а Артур на руском језику.

-Нарација Артура Александрова је фактографска, али не и хладна. Држећи оловку у руци он спаја прошлост и будућност ћирилице, трага за одговорима на питања која поставља у првој реченици свога рада: ,, Када узмете оловку у руку и почнете писати, одмах се запитате гдје су се и како појавила тако лијепа и необична слова, зашто тако изгледају и ко их је измислио… Милица Радуловић нас кроз вјекове трајања ћирилице, од њеног настанка до наших дана, зналачки и вјешто води кроз алегоричну и узбудљиву  причу о мосту и закључује: ,,Аз, буки, вједи… А, б, в… смерно и чврсто стоје у времену прошлом и садашњем осветљавајући нам пут који за разлику од странпутице зна бити и трновит., истиче менторка Комар.

Организатор конкурса били су  Дјечији часопис ,,Светосавско звонце“ и Српско одељење Међународног јавног фонда јединства православних народа из Москве.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here