Нове иницијативе ромске заједнице у Херцег Новом

НВО Млади Роми одржала је састанак са представницима општине Херцег Нови како би разговарали о поднешеним иницијативама ромске заједнице у Херцег Новом које се односе на уређење дворишта у ромском насељу Мељине, као и обезбеђивање просторија за окупљање Рома са акцентом на омладину.

-Након састанка оптимистични смо да ће Општина Херцег Нови озбиљно узети иницијативе ромске заједнице у разматрање. Састанку је присуствовала и пројектна службеница Милица Ковачевић испред Савјета Европе и РОМАКТЕД програма (којег финансира Европска унија) чији циљ јесте промовисање доброг управљања и оснаживање ромске заједнице. Невладина организација Млади Роми – Херцег Нови је имплементациони партнер РОМАКТЕД програма за 7 општина на нивоу Црне Горе.
Општина Херцег Нови је прошле године у новембру мјесецу потписала меморандум о разумијевању са Савјетом Европе, Министарством правде, људских и мањинских права у сврху сарадње и свеукупног унапређења положаја ромске заједнице.
Такође, најављене су и нове активности РОМАКТЕД програма које се односе на обуку службеника за управљање пројектима, као и одговорно буџетирање према Ромима, наведено је у саопштењу НВО Млади Роми.

Самир Јаха са сакупљачима секундарних сировина

Самир Јаха, директор организације Млади Роми организовао је састанак са појединцима из ромске заједнице на тему унапређења положаја сакупљача секундарних сировина. Том приликом разговарао је о потешкоћама, заштити на раду и начину прикупљања секундарних сировина као и о важности регистрације сакупљача секундарних сировина. Истовремено их је информисао да ће кроз пројекат “Подршка сакупљачима секундарних сировина“ којег подржава Америчка Амбасада у Црној Гори имати могућност за аплицирање за подршку у куповини алата и опреме коју користе за обављање њиховог посла. Наведени пројекат реализује се у 13 општина и намјера је да у свакој општини подржимо по неколико сакупљача за куповину алата и опреме у вриједности до 500 долара по особи, док је укупно предвиђена подршка за 30 лица на нивоу Црне Горе.

НВО Млади Роми – Херцег Нови наставља посвећено заједно са свим локалним и националним актерима радити на укупном унапређењу ромске заједнице у Херцег Новом и шире.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here