Нове генерације против сексизма и мизогиније

Сексизам и мизогинија теме су едукативне радионице “Родна равноправност код младих”, која је у Омладинском центру организована у склопу пројекта под називом “Moving forward”, а у чијем су фокусу средњошколци.

Предавачица и представнице “Next generation” програма који спроводи УНДП, Љубица Смоловић објашњава да су сексизам и мизогинија присутни у црногорском друштву, али да свјест о томе зависи од групе младих и средине из које долазе, јер неки су информисани и знају о чему се ради, док друге то уопште не занима.

Љубица Смоловић, представница „Next generation“ програма

– Колико могу да примјетим, а узимајући у обзир и једну и другу групу, има помака  са Ерасмус плус, као и програмима који се стално пласирају. Али нама не треба помак тамо гдје га већ имамо, него нам треба тамо гдје га нема уопште. То су људи које треба да укључимо у овај разговор – истиче она.

Пројекат “Next generation” УНДП је у јулу покренуо у Подгорици, информише она.

– Цијела идеја пројекта је да окупи групу младих који ће бити та нова генерација и који ће радити на родној равноправности у нашој држави. Ова радионица коју имамо данас дио је тог пројекта, а конкретно се бавимо сексизмом и мизогинијом, а фокусирали смо се на групу коју чине средњошколци – казала је она.

Смоловић је истакла да простор у којем је организована данашња радионица посједује све што је потребно за омладински рад.

– Има све што је потребно и што нам је јако важно, има простора. Негдје увјек се пази да се сви чују и разумију и да смо сви у једнаком положају у односну на друге. Мени се простор јако свиђа и надам се да ово неће бити само једна радионица и да се неће више ништа дешавати, већ да ће га не само Херцег Нови, већ и остали Омладински центри искористити онако како и треба – навела је Смоловић.

Радионицу је у сарадњи са УНДП-ом организовао Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here