Нове цијене полагања возачког испита усклађене са осталим поскупљењима

Талас поскупљена није мимоишао ни ауто школе, које су биле принуђене да цијене обуке и полагања ускладе са порастом трошкова и свим другим поскупљењима. За најтраженију, Б категорију, кандидати сада треба да издвоје 680 еура, сазнајемо у једној од најстаријих ауто школа у Црној Гори.

У циљу рентабилности пословања у Ауто школи „Влачић“ у Херцег Новом већ неколико мјесеци имају нови цјеновник, а прије неколико дана је са свим школама из Подгорице дефинитивно договорена минимална цијена, казао је за РТХН власник, саобраћајни инжењер, Слободан Влачић.

-Нисмо у неком распону „од-до“ него имамо неку минималну цијену, тржишно се понашамо и покушавамо да нађемо себе да можемо позитивно да послујемо. Прије пар мјесеци аутомобили са којима можемо да обучавамо у ауто школи су били од 10 до 11 000 еура, јер нам је лимитирана и старост возила у самој обуци. Како нисмо пратили поскупљења до тада, сад нас већ један аутомобил кошта преко 20 000 еура. То је драстично велико поскупљење, да не причамо о гориву које је по старој цијени било 80 центи по литру дизела или бензина, а сад је то безмало дошло на два еура. То су огромни трошкови, а да не причамо о репроматеријалу, пнеуматицима, поскупљењу осигурања возила свему осталом.

Посједовање Б категорије, за коју влада највеће интересовање, одавно није луксуз већ потреба, односно услов за добијање посла, објашњава Влачић, истичући да су приликом формирања цјеновника водили рачуна о финансијским могућностима будућих кандидата.

-Преко 90 % кандидата су из Б категорије, која је свакоме потребна. За ту категорију цијена је код мене била 500 еура, сад је 680 еура, с тим што кандидати имају могућност да плаћају у три рате, да би им на неки начин било лакше. Дуго се, да не кажем најдуже у Црној Гори, бавим овим послом и некад су то биле двије стандардне плате, рецимо медицинске сестре, а ако је сад минимална плата 450 еура, значи требало би да буде 900 еура. Није проблем направит цјеновник, проблем је коме направит цјеновник, односно да имамо довољно кандидата и да они имају финансијске могућности да заврше ауто школу. Има доста примјера да кандидати кажу да можда не би ни полагали да то није услов конкурса за посао, тако да то сад није никакав луксуз, него, вјерујте, жестока потреба.

Лиценцу обнављају сваке године учешћем на семинарима, а по Закону обука мора да траје 30 часова по 60 минута, што није пракса код свих. Постоје ауто школе у којима је обука јефтинија, али је питање шта кандидат добија за разлику у цијени, поручује Влачић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here