„Нова шанса у Новом“ пионир у бројним пројектима за бољи живот ОСИ

Делегација институције Заштитника људских права и слобода  наставила је данас дводневну посјету  институцијама, установама и организацијама у Херцег Новом. Замјеница заштитника људских права и слобода, Снежана Мијушковић  разговарала је са члановима Невладине организације „Нова шанса“ у Херцег Новом и пружила подршку њиховим напорима које су учинили, великим и пионирским корацима да особама са инвалидитетом живот учине бољим.

Невладина организација „Нова шанса“ почела је пројекат формирања базе података о особама са инвалидитетом у Општини Херцег Нови и то је, по ријечима Мијушковић, пионирски подухват да се бар на нивоу града зна колико има особа са инвалидитетом.

-То је један врло важан податак да бисте могли да креирате и усмјерите неке активности ка рјешавању њихових потреба и различитих проблема са којима се суочавају. Иако се нама који смо свакодневно у овим пословима чини да је наше друштво постало много отвореније и да прихвата различитости, још увјек има породица које је срамота да признају да имају дијете или члана породице који је особа са инвалидитетом. При томе сви заборављамо да, нажалост сви можемо да кроз пет минута и сами постанемо особа са инвалидитетом. У том смислу је за сваку похвалу прегалачки рад чланова Невладине организације „Нова шанса“ и предсједнице те организације, Весне Одаловић која даје иницијативу да се на томе истраје, казала је Мијушковић.

Општина Херцег Нови, заједно је са НВО „Нова шанса у Новом“ препознала потребу и приступила формирању новог сервиса 27 плус.

-Нама у Црној Гори недостаје тих различитих једноставних облика којима се могу задовољавати потребе различитих категорија становништва. Формирање јавних установа је један компликован,  мукотрпан посао који изискује много правила, много средстава, запослених и зато је много важно да оваква партнерства покажу да је ово један добар модел организације са једне стране , а са друге стране добар модел задовољавања потреба особа са инвалидитетом, казала је замјеница Заштитника.

Мијушковић сматра да би требало  све институције система и на локалном и на државном нивоу да буду много више отворене и покажу много више разумијевања и све процедуре које спроводе, а које се тичу финансирања оваквих пројеката и установа спроводе  на вријеме.

-Такође је важно да оне које лиценцирају одмах утврде цијену коштања, а не кад нешто отворимо да после не знамо како ће то бити одрживо јер не знамо како ће се то финансирати, заклјучила је Мијушковић..

Весна Одаловић, предсједница Невладине организације „Нова Шанса у Новом“ рекла је да су до сада имали свесрдну подршку од државних институција за све пројекте и идеје и да вјерује да ће се та сарадња успјешно наставити.

Посјета „Новој шанси у Новом“ реализована је у овиру Дана заштитиника у Херцег Новом, током којих је Заштитник људских права И слобода Синиша Бјековић са сарадницима разговарао са локалним руководством, учествовао у теренским посјетама установама и институцијама, разговарао са заинтересованим грађанима и примио њихове притужбе.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here