НОВА ПРОЦЕДУРА ИЗЛАСКА ИЗ ЗЕМЉЕ МАЛОЉЕТНИКА МЛАЂИХ ОД 16 ГОДИНА

Гранични прелаз Дебели бријег

Током новогодишњих и божићних празника, али и у данима пред католички Божић забиљежено је повећање прелазака преко граничних прелаза у Херцег Новом, нарочито на ГП Дебели бријег.

На улазу у Црну Гору 24. децембра регистровано укупно 7.339 путника и 2.130 возила, прича за РТХН помоћник командира станице Граничне полиције I Херцег Нови Игор Бојовић.

– У наредним данима преко истог гранилног прелаза била је појачана фреквенција саобраћаја на излазу из Црне Горе и то путника који су се враћали у земље Европске уније. Уочи Нове Године и након ње је био уобичајен промет, све до православног Божића када је 8. јануара на излазу регистрована јача фреквенција прелазака и то 6.086 лица и 1.579 возила – информише он.

Нове допуне Закона о граничној контроли се односе на прелазак границе малољетних лица у два сегмента.

Дио допуне који третира малољетна лица старија од 16 година поједностављује процедуру преласка границе, објашњава Бојовић. Таква лица могу са путном исправом да путују самостално без пратње и посебног одобрења родитеља или законског заступника.

– Када је ријеч о преласку границе малољетних лица до 16 година у пратњи једног родитеља, морамо појаснити да ће гранична полиција, у складу са новим допунама Закона, тражити на увид прописану одлуку суда о вршењу родитељског права у случајевима када смо претходно кроз службене дописе од стране надлежног суда или кроз службене евиденције и базе података обавијештени да је потребно ограничити излаз из државе одређеном малољетном лицу до окончања судског поступка између родитеља – казао је он. 

У тим случајевима гранична полиција ће, након увида у такву судску одлуку, омогућити прелазак границе малољетном лицу у пратњи тог истог родитеља. У свим другим случајевима, без судског ограничења, се подразумијева да су у процедури добијања пасоша за малољетно дијете, оба родитеља дала неопходну сагласност за прелазак границе, стога то дијете може путовати у пратњи само једног родитеља без посебне писмене сагласности другог.

– Закон о граничној контроли налаже полицијском службенику да обави провјеру када малољетно лице, млађе од 16 година, путује преко граничног прелаза у пратњи другог лица. Та провјера у првом реду подразумијева да ли је то друго лице родитељ, законски заступник или неко треће лице. То значи провјеру и у случајевима када родитељи и дијете које се прати рецимо немају исто презиме па је потребно утврдити сродство – појашњава Бојовић.

Овај начин поступања, како наводи, није се промијенио, као и све остале раније одредбе прописане Законом о граничној контроли осим двије претходно споменуте допуне Закона. Гранична полиција наставиће са контролисањем исправности и валидности докумената које су путници дужни дати на увид приликом уласка у Црну Гору, а све у складу са актуелним епидемиолошким мјерама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here