НОРВЕШКИ И ХОЛАНДСКИ ПАЦИЈЕНТИ ИНСТИТУТА ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА

Институт „Др Симо Милошевић“ у Игалу биће отворен 1. марта, али ће у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, радити само друга фаза, потврдила је за Радио телевизију Херцег Нови в.д. директора, др Марина Делић.

Величина објекта Медитеранског здравственог центра задовољава поштовање актуелних епидемиолошких мјера. Први гости биће црногорски пацијенти, њих 470, који рехабилитациони програм користе преко пензијско-инвалидског осигурања. Традиционални гости из Норвешке још нису потврдили долазак.

– Норвежани сигурно неће доћи до каја шестог мјесеца. Половином маја норвешка Влада одлучиће да ли ће то бити јул, август, сепрембар и октобар, када ће слати своје пацијенте. Оно што знамо из преписке са њима је да је у њиховој држави почела вакцинација, што би могло довести до неке промјене у тој одлуци – наводи она.

Слична ситуација је и са пацијентима из Холандије.

– Када је ријеч о Холандији, њихова Влада је забранила агенцијама продају аранжмана до 15. марта, када ће држава заузети став о даљем току, па тако ћемо тада имати извјеснију информацију шта ће бити са њима. Пуно наших пацијената из Холадије већ сада се јављају и заинтересовани су, уколико буде могуће, да дођу – информише др Делић.

Отварање Института дјелимично је условљено исплатом средстава из кредита Инвестиционо-развојног фонда, намјењених за заостале зараде. Новац очекују до краја седмице.

– За протеклих, ја мислим, 20 и више година, није се догодило у Институту да плате нису исплаћене скоро три мјесеца. То је околност коју морамо завршити. Имамо сва увјеравања да ћемо добити тај кредит како би биле исплаћене плате и ми адекватно могли да завршимо све неопходне припреме за отварање – наводи др Делић.

Боља епидемиолошка ситуација у Црној Гори и имунизација становништва, посебно у државама из којих долази највећи број пацијената, значиће и боље финансијско пословање Института. Из ове здравствене установе упутили су писма намјере за сарадњу ка земљама у региону, али и државама које су најавиле успостављање авио-саобраћаја ка тиватском аеродорому.

1 COMMENT

  1. Kakve gluposti, pocela vakcinacija i sad ce kao doci Norvezani u Igalo?! To su bolesnici u rizicnoj grupi za kovid sve i da su vakcinisani, nije norveska drzava neozbiljna da ih posalje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here