„Ноћ са Алексом“ вечерас на ХАПС-у

Хрватско народно казалиште Мостар обрадоваће херцегновску публику драмском представом „Ноћ са Алексом“. По тексту чувеног пјесника Марка Томаша представу је режирао Ивица Буљан, а аутор оригиналне музике на стихове Алексе Шантића је Митја Врховник Смрекар.

Ова драма приказује лик мостарског пјесника у његовим последњим данима, те користећи се ретроспекцијом даје мноштво биографских података о пјеснику и његовој породици. У сновидним тренуцима сусрећу га душе мртвих пјесника, Османа Ђикића, брата Јакова и зета Светозара Ћоровића, подсјећајући га на занос уз који су стварали и на идеале којима су тежили у свом животу и стваралаштву. Јован Дучић и Милош Црњански такође сусрећу пјесника у његовим сновима одајући му признања за његова дјела, док авангардни Крлежа у својој згрожености Шантићев менталитет назива малограђанским.

Истинска драма у овој представи проистиче из лика који преплиће живот, поезију и политику несигуран у вези са границама гдје се једно завршава а друго почиње. Аутор, Марко Томаш овим дјелом поставља питања о поезији, односно умјетности и њеном мјесту у Мостару данас. Промишљање о улози умјетника овдје има предност над биографским чињеницама како би се суштина актуелног тренутка ставила испред историјских извора.

У представи играју Марио Кнезовић, Владимир Мићковић, Иво Крешић, Јелена Кордић Курет, Миро Барњак, Филип Лукенда, Роберт Пехар, Ана Фрањчевић, Дамир Чобо, Мирела Мијачанк Кордић, Николина Марић и Теа Панџа.

У креацији ове представе учествовали су и Роберт Валтл, словеначки драматург, директор Мини театра, Љубљана, Небојша Липановић – костим, Тони Сопрано Менеглејте – фотографија и графичко обликовање, Кармен Обрдаљ – асистенткиња редитеља, Владимир Мићковић и Марио Кезовић (Зостер) веома познати мостарски музичари који су са Митјом В. Смрекар радили на сценској музици.

Ово је прво гостовање ХНК Мостар на ХАПС-у, у Херцег Новом и у Црној Гори. Представа је селектована за Стеријино позорје регионално најзначајнији фестивал који вреднује оригиналне текстове и представе у свим сегментима, а док траје ХАПС ансамбл мостарског позоришта учествује на Марулићевим данима – назјзначајнијем фестивалу домаће драме у Хрватској у Сплиту, одакле стижу у Херцег Нови.

Представа „Ноћ са Алексом“ биће изведена вечерас у Дворани „Парк“ са почетком у 20:30 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here