Нездрава исхрана и физичка неактивност највећи узроци инсулинске резистенције

Унос велике количине намирница, концентроване хране пуне угљених хидрата, доводи до тога да је све више становништва подложније метаболичком поремећају, инсулинској резистенцији.

Инсулинска резистенција је некада била заштитни механизам у чувању хране и залиха, у временима када нам је већа количина хране била потребна. Како данас нисмо изложени пријетњама, инсулинска резистенција се окреће против нас.

Како је у емисији Новско јутро РТХН објаснила ендокринолог др Наташа Радовић, када се храна унесе у организам долази до лучења инслулина који се претвара у енергију. Ако унесемо више хране, инслулин не може да стигне у ћелију, глукоза остаје  у крвотоку, панкреас лучи још више инсулина, што доводи до поремећаја метаболизма.

dr Nataša Radović, endokrinolog

-Долази до складиштења масти, гојазности, убрзане атеросклерозе, поремећаја масноће, повећања триглицерида, снижавања заштитног ХДЛ холестерола, повећања ЛДЛ холестерола, што доводи до старења организма. Тако уводимо себе у ризик да у неком моменту оболимо од кардиоваскуларних болести, казала је Радовић.

Др Радовић наводи да први симптоми поремећаја често прођу непримјетни.

-Лоше опште стање, гојење, константна глад, иако знамо да смо јели прије пар сати, немогућност да изгубимо у тежини, уз лабораторијсје анализе које спроведемо, углавном знамо да смо претјерали са уносом хране, објашњава Радовић.

Битно је да до поремећаја не долази само због хране, наглашава Радовић, већ и због недостатка физичке активности.

-Почело лијепо вријеме, треба да изађемо кад није јако сунце, прошетамо, јер се зна да управо та глукоза улази у мишиће без потребе за инсулином када смо физички активни. На тај начин се смањује инсулинска резистенција и то је један од начина како себи можемо помоћи, дакле исхрана и физичка активност, истакла је Радовић.

Опширнију причу са др Наташом Радовић погледајте другом дијелу емисије „Новско јутро“ РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here