Независни синдикат полиције: Апелациони суд је поново убио полицајца Милутина Лековића

Након одлуке Апелационог суда да укинуе пресуду којом су албански држављани, браћа Луан и Лулзим Хасанај, као и њихова мајка Нуре у подгоричком Вишем суду осуђени на укупно 120 година затвора због убиства полицајца Милутина Лековића 15. децембра 2019. године у Игалу, из Независног синдиката полиције упутили су саопштење које преносимо интегрално.

– Шок, невјерица, огорченост. Управо овако и управо овим редом се јутрос осјећао сваки црногорски грађанин након читања вијести да је Апелациони суд укинуо пресуду за убиство полицајца Милутина Лековића.

Након два озбиљна и тешка напада на полицијске службенике у кратком периоду који нису процесуирани на адекватан начин доживљавамо да нам, по ко зна који пут, они који су изабрани да дијеле правду у ствари дијеле неправду кријући се иза судске или тужилачке функције. Овог пута и најдрастичније до сад.

Господа судије Апелационог суда (не можемо рећи поштована јер поштовање мора да се заслужи) укидањем пресуде његовим суровим убицама поново су убиле полицајца Милутина Лековића и постале саучесници у овом гнусном злочину. Етика, морал и логика  су очигледно ријечи на које они нису наишли у правничким књигама док су се школовали. На жалост, очлигледно им није карактерно усађен ни осјећај за правду, емпатију, заштиту жртве. Сурово, бездушно и безосјећајно доношење овакве одлуке непоправљиво негативно дјелује на све у овом друштву а посебно на породицу Лековић. Да ли су се судије Апелационог суда питале какав и колики бол наносе породици Лековић оваквом одлуком? Сигурно да нису јер да јесу одлука би била другачија. Да ли су се судије Апелационог суда питале шта поручују црногорском друштву И црногорским грађанима оваквом одлуком? Нама је порука  врло јасна и она гласи: “Свако може да вас нападне или  убије, на правду и заштиту Апелационог суда не рачунајте”.

Узалудна је сва прича, труд и рад поштених, храбрих и оданих грађана и службеника наше државе у борби против криминала, када сваки насилник, нарко дилер и убица може да има јатаке у црногорско судству и тужилаштву. Узалуд нам сви докази све док судије суде по “слободном судијском увјерењу” занемарујући оно што виде својим очима и чују својим ушима. А при том су заштићени “као бијели медвједи” и нико их не позива на одговорност. Чак ни за саобраћајни прекршај, јер је њихова прва реченица: “Ја сам судија”.

Полицајцима остаје да се приликом сваког одласка на посао поздраве са својом породицом јер их виде можда задњи пут. Нама, са оваквом заштитом државе (а судије и тужиоци јесу држава), на леђима поред “ПОЛИЦИЈА” само недостаје натпис “УБИТИ ПО ВИЂЕЊУ”. Потпуно обесправљени, незаштићени и остављени на милост и немилост кринималцима сваке врсте полицијски службеници апелују да се ствари под хитно промијене. У супротном, овдје је неко дебело зрео за озбиљно психијатријско посматрање. Или они који, кријући се иза функције и сматрајући себе недодирљивим, уништавају сопствену заједницу доносећи неразумне, противзаконите и бестидне одлуке које помажу преступницима и криминалцима или ми који, мазохистички, све то мирно гледамо, трпимо и дозвољавамо иживљавање над црногорским грађанима. Многи, од ових првих, су зрели и за затвор и држава мора смоћи снаге да се обрачуна са њима. У нашем друштву не смију постојати заштићени и недодирљиви па макар то биле судије и тужиоци.

Независни синдикат полиције Црне Горе упућује најискренију молбу Влади Црне Горе и надлежним министрима да се у будућем раду врло озбиљно позабаве судијама и тужиоцима који “играју” на танкој жици правде и неправде, поштења и криминала, и који својим (не)радом уназађују како безбједност полицијских службеника тако и читавог црногорског друштва. Јер, ако униформисани, наоружани и обучени службеник може, без страха од санкција, бити безобзирно нападнут на улици, ударен аутом или чак убијен шта онда да очекује обични грађанин?

Користимо прилику да се захвалимо часним, поштеним и професионалним судијама и тужиоцима који на крајње примјерен и квалитетан начин обављају своју дужност и у које полажемо наде за оздрављење њихових професија. Сви заједно имамо велику одговорност и морамо бити дорасли задатку чувања овог друштва – наведено је у саопштењу Независног синдиката Полиције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here