Независни синдикат Црне Горе: Недостатак радне снаге не ријешава полиција

Посао полиције и гдје не смије бити повлашћених јесте досљедна примјена закона и ту нико, па ни Црногорско удружење послодаваца нити може нити смије да тражи повластице, поручили су из Независног синдиката Црне Горе, у Саопштењу за јавност.

– До јуче смо мислили да ништа не може да нас изненади али је отворени и нескривени позив полицији да крши закон зарад интереса појединаца више чак и од изненађења. Звучи несхватљиво да то уради било ко а посебно не неко ко се бави једном од најважнијих, ако не и најважнијом, привредном граном у нашој држави, туризмом. Све звучи још чудније ако знамо да је генерални секретар, односно први човјек, удружења које позива на кршење закона наш бивши министар.

Недостатак радне снаге није обавеза, брига или проблем који треба да ријешава полиција. Оно што је наш посао и гдје не смије бити повлашћених јесте досљедна  примјена закона и ту нико па ни Црногорско удружење послодаваца нити може нити смије да тражи повластице. Ако желимо добро овом друштву и његовим грађанима онда “гледања кроз прсте” не смије бити. Сваки странац који дође у нашу државу, био он туриста или радник, мора да се придржава наших закона и поштује предвиђене процедуре. Око тога нема погађања.

У исто вријеме и комично и тужно звучи пријетња послодаваца да ће се, ако се полиција усуди да и даље спроводи закон, обратити директору Управе полиције да нас дисциплинује. Биједан покушај додатног притиска и застрашивања полицијских службеника који ће остати управо само то, покушај. Господо послодавци, као прво, ми нисмо дјеца да нас плашите учитељем или родитељем који ће да нас казни јер нисмо послушни. Као друго, зар заиста мислите да ће директор Управе полиције наредити својим потчињеним незаконито поступање ради испуњења ваших жеља ?

Сигурни смо да неће јер досадашњи ток његове каријере и глас који га прати кажу да је увијек инсистрирао искључиво на законитом и професионалном поступању што довољно говори каква је судбина ове пријетње односно какав одговор ћете добити.

Ипак, као грађани који желе добро овој држави имамо и неколико предлога за оне који отворено а може се рећи и врло дрско траже да буду изван закона, наведено је у Саопштењу Независног синдиката полиције Црне Горе.

У наставку саопштња позивају послодавце:

– Господо послодавци, како би сте лакше превазишли проблем недостатка радне снаге треба да урадите неколико ствари. Прво, највећи вид патриотизма је платити порез и пословати потпуно легално. Можда звучи тешко али је изводљиво. Друго, хитно напуштање пословне политике “ако нећеш ти да радиш за ову плату има ко хоће”. Нема више.

Треће, кад почнете да дајете радницима веће (заслужене) плате а не минималних 450 еура плус нешто “на руке” онда црногорска омладина неће више морати да иде у Хрватску и друге земље да ради у њиховом него ће остати код вас и развијати наш туризам.

Четврто, кад будете давали веће (заслужене) плате а не мало на руке а мало званично онда ћете и држави плаћати веће порезе и доприносе па ће и васа држава живјети боље а онда ће и вама бити боље.

Пето, умјесто што нападате и вршите противзаконити притисак на полицију за вас би корисније било да се посветите измјени законске регулативе у области добијања дозвола за боравак и рад страних држављана. Ваше колеге у Хрватској су то успјеле, питајте њих. Ако се нешто не зна није срамота питати.

Да закључимо. Чврсто вјерујемо да велика већина послодаваца послује поштујући све прописе наше државе а да само мали број из својих уских, личних интереса покушава да „мути воду“ и у њој „лови“ незаслужене бенефите на које су годинама навикли.

Уз сво поштовање и разумијевање проблема са којима се суочавају послодавци не можемо и сигурно нећемо дозволити да их решавају преко леђа полицијских службеника. Адреса за њих је Влада Црне Горе а не никако Управа полиције или било који њен службеник. Ако немају храбрости да се суоче директно са Владом и траже рјешење ту им заиста не можемо помоћи.

Независни синдикат полиције Црне Горе охрабрује све полицијске службенике да наставе са професионалним и законитим поступањима без обзира према коме поступају. Закон мора бити исти за све, наведено је у Саопштењу за јавност, које потписује Главни одбор Независног синдиката полиције Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here