Незаконито спријечена продаја имовине Вектра Боке

Некадашњи радници Вектра Боке, како би наплатили потраживања, почели су са продајом имовине која је у власништву компаније. Међутим, тај процес је стопиран, па је продаја плацева у Њивицама и на Росама онемогућена. Бивши радници и њихови правни заступници тврде да заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе, Бојана Ћировић злоупотребљава своја права и бави се нечим што није њена надлежност, због чега ће се обратити СДТ, а од Владе затражити да преиспита њен рад.

На данашњој конференцији за новинаре подсјетили су да је 7. фебруара ове године истекао План реорганизације, а да радници нису наплатили сва потраживања.

Радници су се, поучени претходним искуством и претпоставком да власник Драган Брковић неће исплатити дуговања, поново обратили судском извршитељу, казао је бивши радник Војин Миљанић на конференцији за новинаре.

– Тренутно смо у проблему јер је, на предлог заштитнице имовинско-правних интереса Црне Горе Бојане Ћировић, Привредни суд донио привремену мјеру забране продаје чиме је радницима онемогућена наплата те четврте рате по плану реорганизације, а Општини Херцег Нови све четири рате – казао је он.

Миљанић је напоменуо да је купопродаја до сада обављана по закону и транспарентно, као и према плану реорганизације у којем је наведено да се повјериоци могу наплаћивати продајом имовине.

Он је позвао државне органе да преиспитају рад заштитнице имовинско-правних интереса Бојане Ћировић, чија је иницијатива, како је казао, нанијела штету радницима и бившим радницима Вектра Боке.

Правни заступник радника Ранко Мартиновић вјерује да ће надлежни државни органи утврдити да потези Бојане Ћировић нису у складу са законом и поставља питање гдје је Ћировић била када је компанија незаконито продавала имовину на Луштици, Милашиновића плажу и слично.

– Њене писаније, слободно могу да кажем, мада је груба ријеч, само наносе штету и одлажу одређене процесе који су неизбјежни. Радници ће наплатити потраживања, али питање је када и да ли ће, с обзиром на околности, вриједност тог новца бити она зарађена – казао је он.

Мартиновић је објаснио да је привремену мјеру забране донио судија који је био под изузећем, што није у складу са законом, а што је заправо у корист власника компаније Драгана Брковића.

Адвокат Јован Пејовић је подсјетио да су радници, захваљујући добрим дијелом и медијима, добили двије од четири рате, односно пола милиона еура, те да су захваљујући извршитељима у Херцег Новом наплатили још једну рату. Објаснио је и зашто су се одлучили на продају земљишта.

– Зато што је Брковић отео са рачуна Вектра Боке пет милиона, изазвао стечај и спријечио могућност да наплатимо пресуде у редовним извршним поступцима. Компанија не ради преко рачуна већ дуже вријеме. Али од прошле године је Управа прихода поднијела кривичну пријаву. У току је кривични поступак и тај престанак рада преко рачуна поново се сломио преко радника, који не могу да наплате једну пресуду – казао је Пејовић.

Истакао је да су све поступке које су покретали преко извршитеља, а гдје је био надлежан Привредни суд, заустављали Блажо Јованић и судија Марина Ђуровић на један незаконит начин.

– Сасвим је легитимно и дозвољено по важећем законодавству да сваки повјерилац води извршне поступке на имовини дужника. Када смо видјели да стечајна мафија блокира раднике, ишли смо регуларним путем тражењем продаје плацева. То исто је тражила Општина која није из Плана реорганизације добила ни један еуро и то све по мишљењу Јованића да није праведно да се извршава План реорганизације који се односи на Општину Херцег Нови – казао је Пејовић.

Наводи да се у цијели поступак укључила и заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе Бојана Ћировић, која излази са тезом да се не може продавати право коришћења.

– Друга небулоза је да се треба тражити мишљење Савјета за приватизацију. Када су продаване акције ХТП Бока била је забрана продаје хотела и ресторана Жањиц који је ипак отуђен на криминалан начин, а ми немамо сазнања да Ћировић тражи поништење купопродајног уговора и враћање ресторана у власништво Вектра Боке, казао је Пејовић и поручио да ће се са свом аргументацијом коју посједују и додатном документацијом обратити Специјалном државном тужиоцу јер се, по њиховим тврдњама, ради о криминалним пословима јаке интересне групе из Подгорице.

– Када је тражила од Привредног суда, који је легло стечајне мафије, да забрани Општини и радницима да прода имовину прије стечаја свјесно је стала на страну стечајне мафије. Она злоупотребљава своја права и бави се нечим што није њена надлежност, а не на оно на шта ми указујемо а то је огромни криминал. Вјерујем да ће СДТ нешто урадити и апелујемо на Владу да преиспита одговорност Бојане Ћировић – поручио је Пејовић.

Он сматра да овим нелогичним потезима држава спречава Општину да коначно почне са градњом аутобуске станице, али и штити Драгана Брковића и његову незаконито стечену имовину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here