Непрописно паркирање један од узрока саобраћајних гужви и застоја

Велики број возила, недостатак паркинг мјеста, али и несавјесни возачи често узрокују застоје у саобраћају на критичним мјестима у граду. Иако свакодневно обилазе терен, службеници Комуналне полиције не могу свугдје стићи, а свједоци смо да саобраћајна култура и понашање возача није на завидном нивоу.

Због непрописног паркирања велике гужве се непрестано стварају код зграде „Новљанке“, казао је за РТХН начелник Комуналне полиције Херцег Нови Борислав Обрадовић.

-Службеници Комуналне полиције свакодневно обилазе терен. Несавјесним возачима који непрописно паркирају возила пишу се прекршајни налози и издају наређења да помјере возила која су непрописно паркирана. Међутим, ту имамо мало већи проблем јер код продавнице „Идеа“ у јутарњим часовима долазе возила за снабдијевање, али и у поподневним часовима јер у просторијама зграде „Новљанке“ има доста термина гдје дјеца тренирају и вјежбају. Сви родитељи их доведу испред, ту их чекају и неће да се врате да паркирају на паркинг, који је за то обезбијеђен.

Због близине школе, вртића, али и других објеката, слично је и на још неколико локација. Иако на Топлој и на Савини имају могућност бесплатног паркирања, већина возила оставља на улици.

-Комунални полицајци су на терену у ударним терминима, међутим ми не можемо са два комунална полицајца да стигнемо да пратимо стање на читавој територији општине Херцег Нови. Таква је ситуација и код школе „Милан Вуковић“ на Савини, и код школе „Дашо Павичић“ на Топлој. Код школе „Дашо Павичић“ смо чак договорили са Паркинг сервисом да имају пола сата бесплатан паркинг кад доведу дјецу, али нико неће то да поштује, него сви дођу испред школе и паркирају ауто. Док поведу дијете до улаза и врате се већ је створена гужва,а кад то направе два-три несавјесна возача, онда је баш проблем. Чак смо у последње вријеме договорили са руководством Паркинг сервиса да првих 15 минута на паркингу код семафора буде бесплатно, да сви могу да паркирају и за тих 15-ак минута обаве што имају у књижари, пекари, МУП-у без плаћања, међутим то нико неће да поштује и онда се морају писати прекршајни налози као крајња нужда због непрописног паркирања преко пута кафића „Бонђорно“, објашњава Обрадовић.

До саобраћајних загушења због непрописног паркирања свакодневно долази и на уласку у насеље Србина, код „плавих зграда“, код Дома здравља, код продавнице „Теа“ на Петљи, преко пута „Портоновог“ и на другим локацијама.

-Приоритет су нам аутобуска и такси стајалишта и стајалишта за лица са инвалидитетом, да она буду слободна и обезбијеђена и да тај проток саобраћаја кроз град тече неометано. Интервенишемо и ако су та возила паркирана на мјестима гдје не може да се изађе са паркинга, из гараже, поред контејнера и слично.

Комунална полиција има одличну сарадњу са Управом полиције, као и са Паркинг сервисом  Херцег Нови.

-Гдје год наши службеници не могу да заврше посао, то јест када се ради о возилу страних регистарских ознака, обавјештавају се службеници Паркинг сервиса који излазе на терен са специјалним возилом „паук“ и то возило премјештају на депо, или стављају специјалну канџу или „лисицу“ до доласка власника и писања прекршајног налога, казао је Обрадовић.

У Комуналној полицији ће настојати да током љетне сезоне запосле по уговору о дјелу још два – три полицајца, да би могли да обезбиједе да макар та ударна мјеста буду слободна за пролаз возила.

Хроничан проблем недостатка паркинг простора је посљедица повећања броја возила којих, према неким процјенама, у Херцег Новом има око 20 000. Казна за непрописно паркирање износи 60 еура, а ако се плати у року од осам дана, 40 еура.

 

2 COMMENTS

  1. pa svako jutro na petlju u Igalo,parkirani su sluzbeni kamioni Komunalnog Stambenog, po ulici, na travnjak od petlje, na mostu.
    Moraju nedje kafu popiti to sto blokiraju ulicu moze im se……

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here