Неправилности пописа у четири општине

Од почетка пописа до данас пописана су 575.123 лица, 184.817 домаћинстава и 318.340 станова, информисао је на данашњој сједници Одбора за праћење примјене Споразума о условима за одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова директор Управе за статистику Мирослав Пејовић.

Он је казао да су неправилности утврђене у општинама Даниловград, Тузи, Подгорица и Будва, те да у 21 општини није утврђена нити једна неправилност.

– Све неправилности се односе на случајеве пиши-бриши оловке, при чему у Даниловграду, Тузима и Будви, можемо слободно рећи, утврђена је вјеродостојност у тим случајевима. Наравно уговори су раскинути са свим пописивачима који су користили пиши-бриши оловке. Имали смо случајеве гдје су се сами пријавили и дали изјаве – наводи он.

Коначну одлуку да се не попише донијело је 69 домаћинстава, док ће у 119 случајева пописивачи са инструкторима покушати да убиједе грађане пристану на попис.

Пејовић је казао да су представници Монстата одржали састанак са одсјеком та криминал и корупцију, а због чињенице да закон о попису садржи закон о званичној статистици и закон о заштити личности, упућен је захтјев и Агенцији за заштиту личних података.

– Морали смо се обратити Агенцији, обзиром да је ријеч о личним подацима наших грађана и да ли ми имамо могућност да те податке доставимо. Агенција је одговорила потврдно, па ћемо се данас обратити пописној комисији, како би се спорни случајеви прослиједили одсјеку за криминал или у крајњем случају тужилаштву, како би се отврдило да ли је било лоше намјере и да ли ће лица која су направила прекршај одговарати – појаснио је Пејовић.

Сви пописивачи су били у обавези да потпишу уговоре о заштити података грађана, али да је у овом случају дошло до цурења података, па ће Управа за статистику покренути процедуру. Пејовић је истакао да је ово једини попис до сада у којем инструктори провјеравају сваки пописни листић.

Посланик Никола Цамај је казао да пописивачима до сада ништа није исплаћено, а неки су умали трошкове превоза. Пејовић је одговорио да се плаћање обавља након завршеног рада.

– Пописне комисије морају доставити финансијски обрачун Управи за статистику, како плаћање било извршено пописивачима. Сви знамо када се буџетска година завршава, а отежавајућа околност је што је попис продужен до 28. Децембра, што значи да ћемо већ имати затворену буџетску годину и појавиле су се одређене спекулације у јавности и по медијима, да ће исплате пописивачима бити у фебруару. Исплате ће бити у наредној години, одмах по отварању буџета и одмах пошто пописне комисије доставе Управи сређене финансијске обрасце – казао је Пејовић.

У већини општина попис завршен,  информисао је Пејовић и додао да је у Котору, Тивту и Будви динамика успорена због недостатка пописивача.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here