НЕОПХОДНЕ ШТО ХИТНИЈЕ ПРОМЈЕНЕ У СИСТЕМУ ЗАШТИТЕ ДЈЕЦЕ ОД СВИХ ВИДОВА НАСИЉА

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, разговарао је данас са извршном директорицом Удружења Родитељи, Кристином Михаиловић.

Повод за овај састанак, било је недавно сексуално насиље у ком је жртва било деветогодишње дијете, а поводом чега је реаговало Удружење Родитељи, као и грађани у више градова Црне Горе.

Премијер Кривокапић изразио је увјерење да су неопходне што хитније промјене у систему заштите дјеце од свих видова насиља, поготово од сексуалног насиља.

“Случај који брине сваког грађанина, повод је за данашњи састанак. Не мора неко да буде родитељ да би показао пажњу коју морамо да имамо једни према другима. Апсолутно подржавам у цјелости вашу иницијативу. Заговорник сам појачања кривичних санкција. Кажњивост мора да буде мјера за оне који не могу да разумију или да обуздају своје нагоне” исаткао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе рекао је да ће већ на наредној сједници покренути иницијативу за измјену Кривичног закона, али и истакао да рачуна да је превентивно дјеловање од изузетне важности.

“Регистар педофила треба да има изузетну превентивну функцију. Постојећи Регистар је потребно преиспитати, унаприједи и дефинисати ко га води, каква је процедура вођења и како се приступа Регистру”, поручио је Кривокапић.

Премијер је са благонаклоношћу прихватио идеју представница Удружења да би Савјет за права дјетета, који функционише при Министарству финансија и социјалног старања, могао прећи под директну ингеренцију премијера и Владе, како би био што ефикаснији И што боље допринио рјешавању свих питања која се тичу дјеце.

Извршна директорица Удружења Родитељи, Кристина Михаиловић захвалила је премијеру на разумијевању и затражила да се хитно уђе у процедуру измјена законске регулативе.

„Која ће омогућити веће казне за починиоце дјела против полних слобода према малољетницима, немогућност ублажавања казни, уређење регистра починилаца, обезбјеђивање псиохиолошко-социјалне подршке за жртве и њихове породице, као и надзор починилаца ових недјела“, казала је Михаиловић.

Михаиловић је рекла да је Удружење Родитељи претходних 6 година више пута од институција тражило да се ови захтјеви испуне, али да позитивних помака није било.

„Прије око три године смо имали и конкретне договоре и активности које су требали да доведу до поменутих промјена. План је био, између осталог, да се измијени и Кривични закон, али се то није десило у року који је био планиран, а то је крај прошле године“, казала је Михаиловић, која се осврнула и на неадекватно постпуање судова у конкретним случајевима.

Саговорници су сагласни и да би медији требало да посвете већу пажњу овој теми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here