Нема одмора за херцегновске ватрогасце, очекују помоћ хеликоптера

Читав дан су се јуче припадници херцегновске Службе заштите и спашавања борили против ватрене стихије у Њивицама, успјевши надљудским напорима, уз помоћ колега из Котора, Тивта и Кртола, као и хеликоптера и авиона, да спасе куће и локализују пожар.

Умјесто да предахну, у току ноћи су морали да интервенишу на још неколико мјеста, а пожар на Бјелотини је још активан, казао нам је начелник Службе заштите и спашавања Златко Ћировић.

-Послије јучерашњег дана током клеојег смо, могу слободно да кажем, прошли кроз пакао, негдје око 21:20 добили смо дојаву да гори на локацији Бјелотина, гдје смо одмах упутили једну посаду, а затим још једну. Нажалост, пожар је био на неприступачном мјесту, један дио смо угасили, други нисмо успјели, и тај пожар је још увијек активан. У почетној фази спустио се близу кућа, али су двије екипе, уз помоћ Браће Бокић који су дали свије цистјерне, угасиле тај крак. Други дио је на неприступачном терену гдје не можемо интеревенисати са својом техником. Јутрос смо Директорату за заштиту и спашавање упитили захтјев да нам одобри једну летјелицу како би могли да приступимо гашењу тог дијела, казао је Ћировић.

У 21:45 Служби заштите стигла је дојава да је пожар избио у мјесту Поди, изнад каменолома старим путем за Требиње, гдје су такође упутили једну екипу.

-Тај пожар смо локализовали негдје око 22:15. Нешто мало прије поноћи добили смо дојаву да гори у мјесту Ластва према Репајима, упутили једну екипу и ту је пожар локализован, то јест угашен за неких пола сата. Током ноћи је било више интервенција у Њивицама, гдје је јуче био пожар. Наше екипе које су дежурале гасиле су на потезу Њивичког пута до граничног прелаза. Јутрос је ситуација нешто боља, тренутно су тамо три екипе и 14 ватрогасаца, на Бјелотини је једна наша екипа са четири припадника и шест припадника Агенције за заштиту Орјена. Тренутно имамо и помоћ из ваздуха и имаћемо је највјероватније током читавог дана, казао је Ћировић.

Хеликоптери Војске Црне Горе тренутно гасе пожаре у мјесту Нудо, два хеликоптера су ангажована на тој локацији, а авион је ангажован на подручју Њивица, казао је Ћировић.

-Ми смо тражили помоћ од Директората и за хеликоптере, јер хеликоптери су погоднији за гашење пожара на локацији Бјелотина. У комуникацији са директором Директората имамо обећање да ће у послијеподневним часовима бити ангажовани на територији Општине Херцег Нови.

Служби заштите и спашавања помогле су колеге из Котора и Тивта и предузећа и појединци који су дали цистерне: Браћа Бокић,Крушо, Иван Мандић, Лазар Беко и Душко Ковачевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here