„Небеска литија“ Славка Перошевића промовисaна у Зеленици

Књига „Небеска литија“ пјесника Славка Перошевића у којој су описани догађаји који су се у Црној Гори десили након смрти митрополита Амфилохија, промовисана је синоћ у Духовном центру Свети Кирило и Методије у Зеленици.

Пјесник Славко Перошевић аутор је и књиге „Не дамо светиње“, а како објашњава „Небеска литија“ представља наставак описивања историјских догађаја у нашој држави.

-Књига „Не дамо светиње „ је издата прошле године и описала је литијски циклус. Све пјесме су настале током литија које су се одвијале у ЦГ до смрти блаженопочивпшег митрополита Амфилохија. Сви догађаји који су се десили касније су у књизи „Небеска литија“, објаснио је Перошевић.

Књига је написана у десетерцу, казао је Перошевић.

-У историји српског народа кад год су се догађала велика историјска збивања епски пјесници су та збивања описивали у епском десетерцу и осмерцу. За вријеме светих литија епски пјесници су описали историјске догађаје који су се одвијали у том моменту. Написао сам много великих историјских националних тема, обрадио сам бојеве, битке, мегдане који су се одиграли у српској историји. Живимо у временима у којима се рађају неке нове историјске личности. Поново је српски народ на распећу и описаћу све догађаје који су од неке историјске важности, казао је Перошевић.

У програму су учествовали народни гуслари: Дејан Глиговић, Милија Косовић, Пјевачка група „Света Касија Константинопољска“, Фолклорно друштво „Илија Кишић“ Зеленика, а рецитовао је Милош Богдановић. Промоцији је присуствовао предсједник Скупштине Иван Отовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here