Настављен тренд добре посјете и интересовања туриста за новогодишњи програм

У Туристичкој организацији Херцег Нови биљеже позитиван тренд током цијеле године, и очекују велики број гостију током новогодишњих празника и у наставку зимске сезоне, поготово за „Празник мимозе“.

Према последњим подацима у нашем граду је нешто више од 3 600 гостију, што је раст у односу на прошлу годину од 19 %, казао је за РТХН Милош Ковачевић из градске Туристичке организације, истичући бољу посјету хотелима у вансезонском периоду.

-То показује тренд који се кретао током цијелог новембра када је просјечно било око 4 600 туриста. Када говоримо о пресјеку стања, у односу на прошлу годину тај просјек је био 3 500, што је раст од 33 %, што потврђује један позитиван тренд који имамо од почетка године. Посебно смо задовољни чињеницом да је тај раст присутан у хотелском смјештају; два пута више туриста је било у нашим хотелима у току новембра у односу на новембар 2022. Такође смо задовољни што је у питању вансезонски период, што значи да је по неким нашим пројекцијама утицај сезоналности смањен ове године више него икад. Што се тиче структуре гостију, поново су Руски туристи преузели примат када је у питању индивидуални смјештај, наравно уз туристе из региона, док је у колективном смјештају слична прича од почетка године – туристи из западне Европе. Најбројнији су из Велике Британије, Њемачке и Француске, затим из Норвешке, Русије и тржишта региона.

Судећи по упитима и резервацијама, велико је интересовање гостију за богат новогодишњи програм у Херцег Новом.

-Најаве које смо иницијално добили када је програм објављен и на свим дестинацијама које смо обишли у склопу промоције новогодишњих празника су показале фине оцјене свих који су били обавјештени о томе. Добијамо доста упита на наше званичне мејлове и друштвене мреже везано за програм, везано за карте. Наравно, концерти су бесплатни, тако да очекујемо да ће град бити поприлично добро попуњен током новогодишњих празника. Кроз разговор са хотелијерима знамо да су добро попуњени, према нашим информацијама биће отворено петнаестак хотела и мислим да су за сада задовољни букинзима, каже Ковачевић.

Упоредо са новогодишњим програмом, промовишу и главне манифестације 55. „Празник мимозе“, а примјетан је пораст интересовања гостију и ван региона.

-Ми у Туристичкој организацији смо посветили пажњу и промоцији „Празника мимозе“. Били смо на сајму туризма у Крагујевцу, имали смо промотивно вече у Београду, затим сајам у Новом Саду, а данас је промоција у Сарајеву коју организује Национална туристичка организација. Дакле, све те прилике користимо да промовишемо и Нову годину, али и „Празник мимозе“. Знамо ко ће пјевати на отварању и на затварању, знамо и програм, односно неколико главних манифестација које су већ потврђене. Ми већ промовишемо костур тог програма и наравно, као и увијек, интересовање је велико, поготово за први викенд. То су углавном туристи из региона, међутим видимо један благи пораст интересовања и туриста ван Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Промоција у Сарајеву је последња у овој години, а у јануару их очекују међународни сајмови у Ослу, Мадриду и другим градовима, на којима ће представити 55.  „Празник мимозе“ и остатак зимске сезоне.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here