Настављен поступак приватизације Института „Др Симо Милошевић“

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је, на данас одржаној трећој сједници којом је предсједавао премијер др Дритан Абазовић, донио одлуку да по моделу продаје акција и имовине путем јавног тендера буде настављен поступак за приватизацију  Института „Др Симо Милошевић“ АД – Игало (продаја акција). Тендер ће бити настављен у  складу са пресудом Управног суда.

Подсјећамо, Управни суд пресудио је да је Савјет за приватизацију и капиталне пројекте у вријеме Владе премијера Душка Марковића донио незаконито рјешење у вези с приговором чешко-црногорског конзорцијума Филберт а.с. и компаније Виле Оливе привредника Жарка Ракчевића којим је оспорена одлука тадашње извршне власти да обустави продају већинског пакета акција државе у Институту „Др Симо Милошевић“.

Пресудом Управног суда, која је донијета 15. септембра ове године, наложено је да Савјет за приватизацију доносе ново законито рјешење.

Савјет је данас утврдио и Предлог одлуке о Плану приватизације за 2023. годину.

-Планом се утврђују основни циљеви приватизације и други аспекти овог процеса, методи и начини приватизације, са утврђеним списковима друштава и процентом акцијског капитала за приватизацију. Основни циљ приватизације представља повећање конкурентности и ефикасности функционисања друштава, подстицање страних улагања и предузетништва у свим областима, повећање запослености и побољшање животног стандарда, наведено је у саопштењу Владе Црне Горе.

Предвиђено је да започне припрема и спровођење јавних тендера за приватизацију привредних друштава: ХГ „Будванска ривијера“ АД Будва (продаја акција ),  „Кастело Монтенегро“ АД Пљевља (продаја акција),   „Институт за црну металургију“ АД  Никшић (продаја акција и/или докапитализација), „Монтепранзо Бокапродукт“ АД Тиват (продаја акција) и „Туристички центар Дурмитор“ д.о.о Жабљак (продаја 100% удијела).

-У дискусији је наглашено да наведена привредна друштва располажу врло вриједном државном имовином која није искоришћена на одговрајући начин у смислу стварања нове вриједности, остваривања добити, подизања квалитета производа и услуга, отварања нових радних мјеста и слично, што је био основни мотив да се предложи њихова приватизација. У том контексту, посебно је наглашено да ће у наставку поступка за свако друштво појединачно бити утврђени прецизни тендерски услови и критеријуми који ће обезбиједити остваривање друштвених и економских интереса који су дефинисани унапријед постављеним циљевима приватизације, саопштено је из Владе.

По моделу продаје акција путем берзе је планирано да буду понуђене акције сљедећих друштава: АД „Агротранспорт“ – Подгорица, „Котор – пројект“ АД – Котор, АД „Метал продукт“ – Подгорица, АД „Монтенегротурист“ – Будва и „Црнагорацооп“ АД – Даниловград.       

План приватизације ће бити достављен Влади на разматрање и усвајање.

4 COMMENTS

  1. Ma sjasi Milo da uzjase Dritan.Nema nista od prodaje Instituta Rakcevicu.Nece dati Katic i opstina Herceg Novi ako imaju 2 posto pameti.Ne moze tajkun Rakcevic niti bilo koji drugi kupit za bagatelu ono sto je decenijama gradjeno.

  2. Zaustaviti Abazovića dok sve nije otišlo u 3LM !Sve što je Medo govorio o njemu je istina,sad kad gubi tlo pod nogama pokušava Institut pokloniti Žarku Rakčeviću kroz lažnu privatizaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here