НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ЗАДУЖБИНИ ДУКОВИЋ

За неколико дана биће настављена реконструкција задужбинског објекта Дуковић а како сазнајемо почеће унутрашње електро и водоинсталатерске радове. Подсјећамо, након деценија пропадања, обнова задужбинског здања, грађеног 1888. године, почела је у септембру 2017. године, а радови који су убрзо  застали, настављени су прошле године.

Овај веома сложен посао  радио се у неколико фаза, а  фирма Конинг која је изабрана за извођача до сада је завршила најтежи дио посла –  конструктивну санацију објекта, кровну конструкцију, фасаду и браварију. Урађен је и потпорни зид  а радници Комунално стамбеног су покосили  запуштено зеленило на плацу око објекта. 

У Управном одбору задужбине задовољни су изведеним радовима и очекују да ће извођач брзо наставити и унутрашње радове. Новац за санацију  обезбјеђен је из средства фондације јер задужбина има континуирани прилив  средстава од имовине у Трсту. За досадашње радове утрошено је око 100.000 еура, а ових дана је стигао и новац за наставак радова. Како сазнајемо из УО ове године фондација неће расписивати конкурс за кредитирање ученика и студената лијепих умјетности како би сав новац усмјерили на реконструкцију објекта и како би он што прије био приведен намјени.

Пројекат реконструкције урадила је прије неколико година  арх. Снежана Дуловић, а  СО Херцег Нови је 2016. године донијела одлуку о ослобађању плаћања накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта. У троспратној кући површине од око 250 квадрата, планирана је, између осталог,  вишенамјенска сала, пословне просторије и меморијална соба.

Некада палата, а нажалост дуго времена трошна зграда је само мали дио имовине Велимира и Елизе Ломбардић, рођене Дуковић, у Херцег Новом и Италији, коју је она након смрти супруга, 1907. године, тестаментом оставила  свом граду. Елиза је задужбину назвала по оцу Александру Дуковићу, богатом трговцу и угледном грађанину Трста. У периоду од Другог свјетског рата па до 90-тих година прошлог вијека на имању Дуковића у Херцег Новом  изграђене су приватне и стамбене зграде, а Задужбина  никада није обештећена. Од велике имовине на Топлој остала је само палата у Рисанској, односно сада већ у Улици Елизе Дуковић Ломбардић, чије је отуђење успио да спријечи задужбински одбор који је обновио рад Задужбине 1988. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here