Наредне седмице у Херцег Новом теренска вјежба о реаговању у случају земљотреса

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а – Подручна јединица за заштиту и спашавање Херцег Нови, у сусрет међународној теренској вјежби о реаговању у случају земљотреса, организовао је инфо дан на Тргу Николе Ђурковића у Херцег Новом.

Међународна теренска вјежба о реаговању у случају земљотреса, уочи које су уприличени инфо дани, биће реализована у Херцег Новом, Котору и Тивту током наредне седмице, у оквиру пројекта Европске уније „Баланс“.

Према ријечима начелнице ПЈ Херцег Нови у Директорату за заштиту и спашавање, Лидије Петроне, пројекат финансира Европска комисија у оквиру Механизма Европске уније за цивилну заштиту, чији је Црна Гора члан од 2014. године.

Начелница ПЈ Херцег Нови у Директорату за заштиту и спашавање, Лидијa Петроне

– У оквиру овог пројекта имали смо бројне активности, попут обуке дјeце по школама, разних инфо дана, као и штабну вјежбу у јуну. Као круна свега јесте ова велика међународна теренска вјежба, који ћемо одржати на подручју општина Котор, Тиват и Херцег Нови од 10. до 14. октобра – информише она.

Теренске вјежбе у Херцег Новом, како је најавила Петроне, планиране су за уторак, сриједу и четвртак.

– Локације вјежби у Херцег Новом су стари хотел Игало и Тајно брдо на Каменом. У Тивту имамо Жупу, Луштицу и Опатово, док је у Котору највећи број локација зато што ће тамо на простору бившег хотела Фјорд бити база операције, гдје ће бити смјештени спасиоци из разних земаља – наводи она.

Међународна вјежба ће окупити више од 500 учесника из региона и Европе, односно оперативни тимови из Албаније, Бугарске, Италије, Грчке, Шпаније и са Кипра, као и организације Црвеног крста из Србије и Словеније. Из Црне Горе у вјежбама учествују Тим за спашавање из рушевина Директората за заштиту и спашавање, као и Црвени крст.

– Веома је важно што ће на вјежби бити присутни општински тимови за заштиту и спашавање Херцег Новог, Котора и Тивта. Поред Служби заштите учествује и седам добровољних ватрогасних друштава из Боке – казала је Петроне.

Пројекат Баланс – Управљање земљотресима већих размјера на западном Балкану, кроз заједничке активности прекограничне сарадње реализује Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова Црне Горе у сарадњи са 13 организација из Црне Горе, Хрватске, Албаније, Бугарске, Италије, Грчке, Кипра и Шпаније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here