Наредне године апликација База ризика у Црној Гори

Апликација База ризика у Црној Гори, која је намијењена систему заштите и спашавања и институцијама којима су подаци потребни у кризним ситуацијама, биће израђена наредне године, саопштено је на састанку поводом израде документа „Процјена способности управљања ризицима од катастрофа“, који је организовао Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова у Будви.

В.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање, Миодраг Бешовић казао је да су подгрупе и радне групе у досадашњем периоду обавиле веома важне задатке и да иду у добром правцу кад је у питању израда документа.

– Надам се да ћемо све наше обавезе завршити у предвиђеном року и документ послати на усвајање Европској комисији. Наш задатак је веома озбиљан. Ми радимо нешто што је темељ заштите и спашавања. Очекујемо да ће сви државни органи и сви у систему заштите и спашавања бити на висини задатка, како бисмо имплементирали све што ћемо дефинисати овим документом, навео је Бешовић.

Фото: в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић

Координатор пројекта, мр Љубан Тмушић, рекао је да је циљ састанка да се направи пресјек активности које су до сад урађене кад је у питању израда документа „Процјена способности управљања ризицима од катастрофа“, као и да се дефинишу се кораци за даље.

– Дефинисаћемо јасне кораке, са прецизираном динамиком кад је у питању израда овог документа. До марта планирамо да имамо радну верзију документа, навео је Тмушић.

ИТ експерт за израду Базе, Александар Длабач казао је да је ријеч о модерној клауд апликацији која је намијењена систему заштите и спашавања и осталим институцијама.

Фото: ИТ експерт за израду Базе Александар Длабач

– То је једна модерна веб цлоуд апликација, која ће садржати податке о свих девет врста ризика у Црној Гори. Ту постоји широк дијапазон информација које ће се ту налазити. Оне ће бити доступне у кризним ситуацијама свим оним којима су ти подаци потребни. План је до краја октобра следеће године да апликација буде заокружена.  Унос података је процес који траје и он ће тећи и након што апликацију пустимо употребу, навео је Длабач.

Стевко Стефановски из Македоније пренио је на састанку искуства те државе кад је у питању информациони систем о шумским пожарима, указући да су они почели за израдом базе 2011. године.

Европска комисија тј. Генерални директорат за цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи одобрила је Црној Гори финансирање овог пројекта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here