Напредни курс дигитализације подводне културне баштине у Херцег Новом

Foto: Laboratory of Maritime Archaeology

У организацији компаније 3D Research SLR из Италије и тима Лабораторије за археологију поморства, Универзитета Црне Горе, у Херцег Новом у току је напредни курс подводне 3Д фотограметрије и дигитализације подводне културне баштине.

Курс је организован у оквиру пројекта CREAMARE, чији је циљ стварање транс-националног и интерсекторског оквира сарадње, кроз који, културне, научне и истраживачке институције, креативни професионалци ИТ стручњаци, заједнички креирају апликације и дигиталне производе за промоцију и очување подводне културне баштине. Пројекат тежи подизању свијести о важним друштвеним проблемима, као што су загађење и друге пријетње које утичу на океане и мора.

Курс представља јединствену прилику за размену знања, искуства и стицање напредних знања и вјештина у овој области. Учесници имају прилику да науче најновије напредне методе технологије за дигитализацију подводних археолошких локалитета и обраду података.

Курс је дизајниран тако да омогући практично искуство у стварном окружењу, што ће допринијети бољем разумијевању и очувању подводне културне баштине. Ова знања ће бити кључна за будуће пројекте дигитализације и очувања подводне баштине, омогућавајући да се она представи широј јавности на интерактиван и едукативан начин.

Лабораторија за археологију поморства учествује у пројекту CREAMARE кроз већ креирани 3Д модел пароброда Тиханy, који ће бити интегрисан у озбиљну видео игру. Ова игра има за циљ да подигне свијест о важности очувања подводне културне баштине и здравља океана. Кроз овакве иницијативе, пројекат демонстрира како креативна индустрија и културни сектор могу сарађивати на иновативан начин. Видео игра ће премијерно бити представљена црногорској јавности на крају пројекта. Курс траје до 25. маја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here