НАКОН НИКШИЋА ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ – СТАВ ПРЕДСТАВНИКА ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА О СИСТЕМСКОМ РЈЕШАВАЊУ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА

Питање локалних избора, према мишљењу предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића, требало би да буде системски рјешено. Он је истакао да ће се залагати да сви локални избори у Црној Гори буду одржани у једном дану, што је и препорука међународних званичника. Према његовим ријечима, ниједни локални избори не тангирају само локални ниво већ и државни, па чак и укључивање партија на државном нивоу у организовању изборног процеса јесте оно што оптерећује Црну Гору.

-Не улазим у надлежности било кога, али ја бих био задовољан јер је рационализација у Црној Гори преко потребна. Мандат херцегновског парламента истиче у мају, који мјесец раније него парламенту у Никшићу. Залажем се да се ово питање системски рјеши јер смо свједоци да је ово додатно исцрпљивање државе изборним процесима у малој Црној Гори у претходне четири године. Како је казао, мандат парламенту у Херцег Новом истиче у мају и грађани ће веома брзо моћи да дају на изборима свој суд и оцјену онога што је урађено у овом граду. Клуб одборника ДПС-а Херцег Нови сагласан је са планом да избори буду одржани до половине маја, како је законски и предвиђено, а када је ријеч о организовању локалних избора у свим општинама, према ријечима предсједника ОО и одборника у локалном парламенту, Слободана Радовића, став о томе је предмет договора на нивоу врха партије, због чега не жели да изнесе свој.

Према ријечима потпредсједнице ОО СНП Весне Самарџић, идеја да сви локални избори буди истога дана не одговара само партијама које се баве малверзацијама, куповином гласова и изборним крађама.

– Што се тиче СНП-а, нама то одговара. Исто тако, када је ријеч о датуму избора, нама је потпуно свеједно. Ми смо током цијеле 2020. године имали бројне активности на припреми парламентарних избора, тако да имамо кондицију. Радимо пуном паром, како што се тиче партијског рада, тако и у оквору органа локалне управе и позиција које заузимамо. Ми смо, у сваком случају, спремни за изборе – наводи она.

Са ставом предсједника Скупштине Алексе Бечића сагласни су и у Новској листи, казао је за РТХН члан предсједништва ове странке, Милош Коњевић.

– Сви су градови једнаки па би тако имали и једнаке шансе. Раније се дешавало кад су појединачни избори у градовима, све странке које имају централу у Подгорици, ангажују своју машинерију са државног нивоа, шаљу своје министре у град гдје су избори. То нама, као локалној партији, не одговара, али изборили смо се до сада са тим и мислим да ће се то убудуће промјенити како би се објединили избори у цијелој држави – сматра Коњевић.

Новска листа је, како наводи, спремна за предстојеће локалне изборе и да су у посљедње три године показали да знају и да желе боље грађанима Херцег Новог.

Предсједник ОО ДНП-а Живко Крунић казао је за РТХН да су у коалицији Демократски фронт започели припреме за локалне изборе у Херцег Новом. – Чекамо и никшићке изборе, који су на неки начин прекретница и потврда побједе опозиције у августу прошле године. Наравно, ако се то догоди, а сви се надамо да хоће, мислим да ће то бити демонтажа ДПС-а на свим нивоима – сматра он.

Крунић истиче да је рационализација локалних избора потребна у Црној Гори, како би они били што ефикасније организовани, али да је за такав потез најприје потребно ускладити изборни закон. Он вјерује да ће нови Одбор за изборно законодавство створити боље услове за одржавање демократских фер избора.

Претходни локални избори, који су били пријевремени, након раскола у коалицији ДПС-Избор, одржани су 7. маја 2017. године, а Скупштина је конституисана крајем тог мјесеца. Власт у нашем граду чине Демократе, ДФ, Новска листа, СНП и коалиција СДП/УРА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here