НАКОН ГОДИНА ПРОПАДАЊА У НАЈАВИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ШКОЛЕ У СРБИНИ

182

Управа јавних радова расписала је тендер за израду идејног рјешења за реконструкцију зграде бивше Српске поморске закладне школе у Србини, задужбине Бошковић-Ђуровић-Лакетић, потврдио је за РТХН Боро Лучић, в.д. директора Управе. Позив је отворен до 12. октобра.

Како је истакао за израду комплетне документације планирано је 120 000 еура, а ако све буде ишло по плану, школа би требала примити прве ученике 2023. године, казао је Лучић.

-Комплетна документација подразумјева и конзерваторски пројекат,  мора да се провјери статика зграде, да ли је потребно додатно обезбјеђење. Дакле, слиједи доста предистражних радњи, потом идејно рјешење па главни пројекат, а након тога ревизија и надам се да ћемо следеће године бити у прилици да распишемо тендер за њену реконструкцију. Ако све буде како треба 2023. године школа би требала да прими своје прве ученике, казао је Лучић.

Како је и раније најављено, у реконстрисаном објекту биће отворена средња поморска школа, чиме би била испуњена жеља задужбинара, објашњава Лучић, али и олакшано школовање младим људима из Херцег Новог.

-Мислим да је то веома битан корак за поморство и у Црној Гори и у Херцег Новом. Планирано је да ту буде средња поморска школа уз све оно додатно што буде могла да нам пружи. На овај начин одужујемо се и задужбинарима који су били намјенили зграду за средњу поморску школу. Мислим да је вријеме да Херцег Нови, који има богату поморску традицију, добије такву школу. Са друге стране има доста ученика који сада путују за Котор и треба им омогућити да се школују у свом граду, казао је Лучић.

Школски почеци у овом објекту датирају од 1858. године, потом је била у власништву ОШ „Милан Вуковић“ а након тога је преписан на Министарство просвјете. Већ дужи низ година Општина Херцег Нови покушава да задужбину врати под окриље града како би реконструисали зграду и заштитили је од пропадања, али до сада, упркос бројним дописима, нису успјели.

2 COMMENTS

  1. Та зграда нема просторних капацитета да постане школа. Бацање пара и лоша локација. Музеј можда..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here