НАЈВИША КИНЕСКА НАУЧНА НАГРАДА ДОДИЈЕЉЕНА ДИЗАЈНЕРУ АВИОНА И НУКЛЕАРНОМ СТРУЧЊАКУ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кинески предсједник Си Ђинпинг уручио је највише кинеско признање за науку двојици кинеских научника за изузетан допринос научним и технолошким иновацијама.

Дизајнер авиона Гу Сунгфен и нуклеарни стручњак Ванг Даџунг примили су медаље и сертификате на годишњој конференцији посвећеној додељивању Националне награде за науку и технологију, која је јуче одржана у Великој дворани народа у Пекингу.

Поред врхунске награде за науку, на конференцији су додијељене награде за 264 пројекта, од којих је 46 добило Државну награду за природне науке, 61 Државну награду за технолошке проналаске и 157 Државну награду за научни и технолошки напредак. Осам страних научника и једна међународна организација добила је награду Кине за међународну научну и технолошку сарадњу.

Конференцији је присуствовао и премијер Ли Кећијанг. Oн је упутио честитке у име Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) и Државног савјета Кине. Он се, такође, захвалио страним стручњацима на подршци напретка земље у науци и технологији.

Напомињући да је НР Кина од свог оснивања постигла бриљантна достигнућа у научним и технолошким областима, Ли је рекао да је КПК придала велики значај развоју науке и технологије и указала поштовање и бригу професионалцима у свим областима.

Ли је истакао изузетан допринос стручњака за науку и технологију у борби против ковида-19.

-Земља би требало да подржи истраживаче да се концентришу на свој рад и остварују оригиналнија достигнућа, рекао је Ли Кећијанг.

Кинески премијер је позвао на убрзање темељних технологија у кључним областима и јачање фундаменталних истраживања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here