Најава Таласи културе: На Језерском врху има мјеста и за маузолеј и за Његошеву капелу

Ловћен и црквица на његовом врху, Његошева капела, сматрани су деценијама симболом Црне Горе, а њихово евентуално заузимање или у неколико наврата рушење било је потврда власти над земљом. Тако свједоче збивања током Првог и Другог свјетског рата, па и она која су након рата ожвјела идеју о изградњи маузолеја.
Завод за заштиту споменика културе Црне Горе дао је у фебруару 1969. одобрење Општини Цетиње да измјести капелу, али она је 1972. порушена до темеља. Пет деценија касније идеја о обнови, која се никада није угасила, опет добија на снази.
То не значи рушење маузолеја, јер на Језерском врху има мјеста за обоје, али упркос томе нема разумијевања за захтјев који поштује неприкословено – последњу вољу владике, митрополита, филозофа и пјесника Петра Другог Петровића Његоша. Промоција књиге Сумрак Ловћена коју је као први програм тромјесечне манифестације ЊЕГОШЕВИ ДАНИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ приредила синоћ херцегновска невладина организација Спона, прича је коју доносимо овим издањем Таласа културе које уређује Витка Вујновић.

На  програму РТХН емисију можете погледати од 20 сати. Добро дошли!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here