Награђени најљепши новски ђардини

Додјелом награда, завршена је акција Туристичке организације Херцег Нови „Боје и мириси новских ђардина“. Пробудити вољу грађанима да уреде своје баште, терасе, ђардине, пословне просторе, али и наградити оне који то марљиво чине, била је идеја којом су се руководили организатори а циљ је један – да Херцег Нови буде уређеније и љепше мјесто за мјештане и туристе. Након деценију и по, акција је опет заживјела, а кандидати су се могли пријавити у категоријама башта/врт и тераса /балкон.

Трочлани жири чиниле су предсједница Милица Берберовић, инжињерка пејзажне архитектуре, Вања Спаић, руководитељка сектора за зеленило у предузећу Комунално стамбено и Јасмина Ивовић, комунална инспекторка за хориткултуру Општине Херцег Нови.

Према њиховој одлуци, прво мјесто у категорији балкон/тераса и ваучер у износу од 150 еура ТОХН освојила је Славка Мрваљевић, а жири сматра да се овај ђардин издваја бројним питарима препуним и сезонског и егзотичног цвијећа, пузавица и биља.

Друго мјесто у истој категорији освојила је Невена Трипковић и ваучер у износу од 100 еура јер је ова тераса уредна, сложена са надасве добро одржаваним травњаком и биљкама око њега.

Треће мјесто освојио је Зоран Лучић и његова колекција кактуса која је, према ријечима жирија, прави примјер могућег коришћења малог простора за гајење биљака. Добитник је ваучера од 50 еура градске Туристичке организације.

Прво мјесто у категорији најљепша башта/врт и ваучер од 150 еура ТОХН додјељено је ‘’каменом ђардину’’ Бранка Радојевића у којем је, према ријечима жирија, сваки детаљ разрађен и довршен и остварује једну ријетко виђену цјелину.

Друго мјесто у истој категорији додјељено је и ваучер од 100 еура додјељен је Николи Лучићу за, према ријечима жирија, „тајном ђардину“ створеном за уживање.

Треће мјесто и ваучер од 50 еура освојио је врт Соње Вилов, јер плијени цвијетним аранжманима.

Пријатељи акције припремили су награде учесницима па је управници зграде из Николе Љубибратића 66/а Јасни Милентијевић,  чији врт краси насеље Топла два уручен ваучер од 150 еура за куповину у Гарден центру ЗОЖЕТА. Вуксану Стаменковићу, власнику Паба Гот чија тераса краси степениште 28. Октобра, уручен је ваучер у износу од 50 еура који може искористити у цвјећари МИМОЗА, док је гђи Бели, чији врт се налази преко пута Куће нобеловца Ива Андрића, цвијећара Талија уручила ваучер од 20 еура, као и Милици Вукичевић, чији врт краси насеље Зеленика.

Уљепшање околине доноси моралне и материјалне користи мјесту, а индиректно и сваком појединцу у мјесту и угледу сваке куће, казала је Кристина Милатовић у име Туристичке организације цитирајући дио из текста објављеном у Гласу Боке између два свјетска рата.

 –  Зато садите, уљепшавајте свој дом и његову непосредну околину, васкрсавајте старе и дижите нове баште, изграђујте јавне паркове … И потпомогните рад и стремљења својих друштава за пољепшање мјеста јер тиме обављате једну свету дужност према себи и својим потомцима као и према заједници са којом живите, тако гласи цитат из текста. Стога, драги учесници и сви ви који нисте били дио овогодишњег  конкурса, а свакако имате шта да нам представите из свог  интимног хортикултурног окружења, захваљујемо вам се јер једнако доприносите амбијенту Херцег Новог који је свакако јединствен управо због Боја и мириса својих ђардина!

Милица Берберовић, инжењер пејзажне архитектуре и предсједница жирија, радује се што је обновљена акција која истиче љепоту новских ђардина.

– Учесници су приказали свој велики рад и труд у уређењу и одржавању башта и ђардина. Кад погледате, сваки камичак који је постављен је ручно исклесан и уређен, намјештен тако да останете одушевљени вољом и жељом да двориште уреде и град учине љепшим. Није важно да ли су биљке у тренутку обиласка процвјетале, већ да су здраве, да се види да су његоване, да за комплетну композицију осјећате да се уклапа у простор, да вам је опуштајуће и лијепо на поглед. То су основни критеријуми којима смо се руководили, казала је Берберовић.

Као жири, имали су дилему како категорисати кандидате, у зависности од тога да ли је ђардин или тараца.

– Другачије је уредити дио који је пословни простор и сређујете га ради свог напретка, а другачије када сређујете ђардин и у њега свакодневно улажете љубав, знање, умјеће и велики труд јер га треба одржати. Још ћемо боље то наредне године организовати, казала је Берберовић.

Позвала је суграђане да свако, онако како умије и може, среди своју околину јер ће тако Херцег Нови постати још љепши и уређенији, а као такав и примамљивији туристима.

Мира Радојевић, добитница прве награде за „камени ђардин“, истиче да су оавкве акције пожељне, те да бисмо сви могли учинити још нешто више за лјепшу околину.

– Нисам очекивала награду јер има много лијепих ђардина и балкона, али вјероватно смо добили јер је видљив велики рад мог супруга и мене. Он је доста радио у камену како би све уљепшао, да би нам било боље и да можемо да уживамо. Надам се да ће оваквих акција бити још више али и да ће се наши суграђани мало боље опходити према зеленилу, ако неће они да се труди нека макар поштују труд оних који га са љубављу улажу како би нам свима било боље. Немам проблем да ми неко почупа биљку или поломи јер имамо своје двориште, али када се то деси на јавној површини или око зграда, заиста је грехота, казала је Радојевић.

Медијски покровитељ акције је РТХН, а приче о ђардинима можете погледати на нашем Youtube каналу.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here