Награђенa петoрица припадника Службе заштите и спасавања Херцег Нови

Ватрогасна возила

Поводом Међународног дана цивилне заштите и Дана заштите и спасавања херцегновски ватрогасци-спасиоци су добили награде, које ће им заједно са њиховим колегама из других црногорских служби, бити уручене 1. марта у Подгорици.

Награде је добило 15 припадника црногорских служби заштите и спасавања, међу којима су петорица из Херцег Новог. Награде се додјељују за допринос комплетном систему, казао је за РТХН командир  Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови Златко Ћировић:

Златко Ћировић

– Награде се додијељују не само припадницима служби заштите и спасавања, него и систему. Више је врста награда. Ове године имамо пет припадника који су добили једну од награда, тако ћемо у петак у Подгорици учествовати на свечаности, која је веома битна за нашу Службу и први пут ћемо имати пет припадника, којима је припала једна од награда, навео је Ћировић.

Признања значе да ватрогасци – спасиоци обављају веома одговоран посао на високом нивоу:

– То је један од показатеља да Служба заштите и спасавања ради квалитетан посао и резултат тога су награде за наше припаднике. Ово јесу појединачне награде, али посматрам их кроз читав систем, нашу службу и кроз наш град. Они представљају Херцег Нови и мислим да ће у правом смислу те ријечи оправдати признање и да ће град бити веома поносан на припаднике, који раде у Служби заштите и спасавања, оцјењује Ћировић.

Он оцјењује да је систем заштите и спасавања специфичан и захтјеван:

– То је веома комплексан систем, али и веома скупоцјен, а ми тежимо бољој опреми. Опрема се троши и долази до оштећења, тако да се мора стално обнављати. Са локалног нивоа имамо срећу да је Општина Херцег Нови препознала службу као значајну за град и систем заштите. Доста се улаже у Службу заштиту и спасавање. Тежимо да буде боље и наизлазимо на разумијевање челника локалне управе и колико је у могућности у оквиру буџета, нама се излази у сусрет.

Проблем је система на нивоу државе. Систем буквално почива на локалним службама, што није добро јер држава би требало да буде носилац. То је акутни проблем који се мора системски да ријешава, кроз доношење законске регулативе. Парадокс је да имамо Међународни дан цивилне заштите, коју немамо на терену, а имамо у закону. У прошлим временима цивилна заштита је била развијена на овом подручју, али је замрло и зато је потребно  да се нађе рјешење да заживи цивилна заштита. Носиоци рјешавања проблема на терену су локалне службе и неке нису препознате од локалних самоуправа, као битан чинилац у друштву. Примјер Херцег Новог, би требало да буде примјер осталим градовима, како треба се улаже у систем и у Службу заштите и спасавања, објашњава Ћировић.

Свечаност додјеле награда најбољим ватрогасцима – спасиоцима ће бити уприличена у петак, у Вили Горица у Подгорици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here