Награда Министарства јавне управе општинском тиму који је радио пројекат „Европски град спорта“

Фото: ПР центар

Службеницима Општине Херцег Нови Митру Кисјелици, Биљани Шкобаљ, Адријани Ковачевић и Марини Вукаловић, Министарство јавне управе додијелило је тимску награда у категорији „Подршка оснаживању младих и већем укључивању (инклузији) осјетљивих група становништва у друштвене токове, као и подршка родној равноправности и родно одговорној јавној управи“.

Награда им је уручена синоћ на свечаности “Промовишемо квалитет за бољу јавну управу на Цетињу, поводом Међународног дана јавне управе.

Како је за РТХН казао помоћник секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица, ово признање Министарство додјељује сваке године, а ово је први пут да је додјељено локалној управи.

Митар Кисјелица, помоћник секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу

– Поносни смо што је баш Херцег Нови и наш тим освојио ту престижну награду. То се даје појединцима или тимовима. Управо овај тим који је радио на пројекту Европског града спорта, у којем су биле колегинице Адријана Ковачевић, Марина Вукаловић, Биљана Шкобаљ и ја освојио је ту награду, то признање Министарства јавне управе, као најбољи службенички тим који је постигао неке велике кораке у унапређењу јавне управе – наводи он.

Признање Министарства представља мотивацију за цијели тим, али и обавезу да са квалитетним радом наставе и у будуће.

– Показујемо изнова да предњачимо у доста ствари у односу на друге градове у Црној Гори и окуружењу. Велики акценат полажемо на иновацију и унапређење процеса рада, као и на неке нове идеје које се појављују. Трудимо се да што више одскочимо од свега осталог и покажемо да се у јавној управи може радити добро и да ту долате млади, талентовани и квалитетни људи, који стварно могу да постогну и направе промјену – истиче Кисјелица.

Унапређење јавне управе, како је појаснио, мора да обухвати развијен систем награда и санкција за све службенике, иновације, флексибилност и брзи одговор на све захтјеве.

Мараш Дукај, минстар јавне управе

Министар јавне управе Мараш Дукај, казао је да је реформа јавне управе један од три кључна стуба проширења ЕУ и један од најсложенијих задатака са којима се Црна Гора суочава у преговарачком процесу.

– Заједно са цијелим тимом Министарства, на који сам поносан, радили смо предано на унапређењу свих области које су у нашој надлежности. Цјелокупна државна администрација Црне Горе је у претходним мјесецима обавила огроман посао, а доказ томе је прије свега важан корак који смо прије неколико дана направили у европским интеграцијама, јасан је Дукај.

Према његовим ријечима, државни службеници и службенице су тихи хероји наше демократије и друштва.

-Иако често суочени с великим изазовима и очекивањима, јавни службеници својим ангажманом и преданошћу, професионализмом и ефикасношчу јачају повјерење грађана у институције и доприносе изградњи бољег и праведнијег друштва.

Ове године први пут, како је рекао, најбољи појединци и тимови изабрани су према новој методологији, која је развијена у сарадњи са УНДП-ом, са јасно утврђеним и јавно доступним критеријумима и категоријама.

-Поносни смо на ваш рад, свјесни да увијек има простора за напредак. Нека нас набољи међу нама инспиришу да радимо са још већим жаром и посвећеношћу како би сваки сегмент друштва функционисао на најбољи начин. Ваша улога је непроцјењива, а без вас, наши циљеви нису достижни. Увијек имајте то на уму”, порука је Дукја.

Милојко Спајић, премијер

Предсједник Владе Милојко Спајић, нагласио је да као неко ко се прије неколико година вратио у државу из потпуно другачијег система, мора признати да су многи које је срео и са којима је сарађивао разбили све предрасуде које је имао о државној управи.

-Толико способних и посвећених појединаца ми је својим радом и ентузијазмом дало вјеру да заједнички можемо донијети добре промјене Црној Гори. И били су у праву”, недвосмислен је Спајић.

Према његовим ријечима, владавина права годинама је била бољка црногорског друштва, па је због тога добијање ИБАР-а и велика побједа, јер ће коначно рад свих службеника бити видљив друштву и вреднован, кроз затварање поглавља из наше европске агенде.

Екатерина Паниклова, стална представница УНДП-а у Црној Гори

Стална представница УНДП-а у Црној Гори, Екатерина Паниклова, истакла је да УНДП већ двије деценије, као поуздан партнер Црној Гори, пружа континуирану подршку црногорској јавној управи, фокусирајући се на јачање институција, унапређење транспарентности, промоцију зелене економије, дигитализацију, јачање владавине права и промоцију родне равноправности.

-УНДП остаје посвећен раду на изградњи ефикасних, одговорних и инклузивних институција на свим нивоима, заједно са Владом, грађанима и грађанкама Црне Горе и свим националним и међународним партнерима.

Агрон М. Цамај, директор Управе за људске ресурсе

Директор Управе за људске ресурсе Агрон М. Цамај истакао је да је добро организована и компетентна јавна управа предуслов за јачање институција, од чега зависи и успјешност економских и укупних друштвених реформи.

-Ефикасна јавна управа је претпоставка за остваривање владавине права и заштиту људских права и слобода по стандардима развијених демократија и оних успјешних држава које, уједињене, чине породицу народа којој и сами стријемимо – Европску унију. Квалитет у јавној управи није више луксуз, већ неопходност, јасан је Цамај.

На свечаности су додијељене награде и у категоријама „Изврсност у пружању јавних услуга и залагање за приступачност јавне управе – Јавна управа за све“, Модернизација и дигитална трансформација јавне управе као и допринос процесу ЕУ интеграција“ и „Подршка у борби против корупције и организованог криминала“.

ИЗВОР: ПР ЦЕНТАР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here