НАГОМИЛАНЕ ПРОБЛЕМЕ БОКЕЉСКИХ ОПШТИНА РЈЕШАВАТИ У САРАДЊИ СА ДРЖАВОМ

Будући стратешки развој Црне Горе биће дефинисан кроз Завод за просторно планирање и урбанизам који ће стопроцентно контролисати држава, казао је министар  екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Црне Горе проф. др Ратко Митровић. Он се данас у Тивту састао са предсједницима општина  Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва, Стеваном Катићем, Владимиром Јокићем, Жељком Комненовићем и Марком Царевићем како би сагледали проблеме који тиште  општине у Боки  али и могућности њиховог рјешавања.  По оцјени  свих учесника, сучељавање аргумената и боља комуникација између локалних и државних органа јесу начини за ефикасније рјешавање скоро три деценије нагомиланих проблема. 

Министар Митровић је казао да је Влада усвојила акциони план за будућу стратегију развоја екологије у Црној Гори.

-Још један проблем је да смо затрпани чврстим отпадом, не знамо шта радити са тим. Ако хоћемо да развијамо индустрију, морамо размишљати о циркуларној индустрији која за собом нема отпад који загађује. Имамо много проблема. Направили смо акциони план и усвојен је ове недеље на Влади везано за будућу стратегију развоја екологије у Црној Гори-рекао је Митровић.

Предузете су и активности како би просторно планирање и урбанизам довели под контролу државе:

– Простор је највећи ресурс Црне Горе и није обновљив, једном када га искористите не можете га опет повратити. Зато ћемо ускоро отворити Завод за просторно планирање и урбанизам који ће 100 одсто контролисати држава и наћи начин како да контролише будући стратешки развој-најавио је министар.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић је изразио задовољство добром сарадњом са новом Владом и истакао да је подршка државе општинама на приморју од изузетног значаја јер  оне у значајној мјери доприносе буџету државе:

-Ова четири града су сигурно најзначајнија у економији Црне Горе који доприносе буџету државе у значајној мјери, па  је с тим у вези значајно да и ви помогнете нама, како би ми помогли држави и како би све могло боље да функционише. На овом простору је инфраструктура рађена 60. или  70. година а знамо да су највећи саобраћајни чепови на подручју Боке, гдје се чека на границама по три, четири  сата, па се онда путује од Новог до Тивта или Будве још два, три  сата. Због свега тога су нама саобраћајнице и заобилазнице неопходне уколико желимо квалитетан туризам и да будемо топ туритичка дестинација. Ова четири града сигурно имају потенцијал за то-оцијенио је Катић.

По његовим ријечима, проблема има доста, попут морског добра,  Водакома и кредитних аранжмана са КФВ банком и када су у питању  инспекције и урбанизам. Подсјетићу, да смо када се усвајао Закон о планирању простора, колеге Јокић , Краповић и ја  указивали да је ријеч о једном од најлошијих закона који је икад усвојен али нисмо имали подршку од тадашње Владе. Очекујемо да ће  доћи до промјена, да ће се многе аномалије које притискају приморске општине бити измјењене-закључио је Катић.

Предсједник Општине Котор, Владимир Јокић изразио је задовољство што  имају прилику да размјене мишљења о проблематици локалних самоуправа које су у  надлежности овог ресора. 

-Ово представљање је нови  квалитет у друштвеном животу Црне Горе,  да владина тијела и цијела министарства дођу у локалне управа  и да на лицу мјеста   чују  оно што нама представља проблем у свакодневном раду, а што се одражава на живот грађана. Слажем се са министром Митровићем  да је простор једини неповратни ресурс.  Као предсједник Општине Котор морам да кажем да су питања Котора мучила не само Котор већ и Црну Гору, међународну заједницу и Унесков комитет. Надам се да смо сада ближе  рјешењу и очувању тог простора,а  имамо низ других отворених питања. Ово ће бити само први корак у рјешавању свих спорних тачака, а чињеница  да на овај начин сучелимо аргументе јесте нови квалитет који су омогућиле политичке промјене,  казао је Јокић. 

И за предсједника Општине Тиват, Жељка Комненовића, најважнија питања за локалне управе су  просторно планска документација, легализација, Морско добро, Водаком, регионална постројења за пречишћавање отпадних вода, третман отпадних вода и екологија.  

– Надамо се да ће ово бити један импулс који ће водити дијалогу и проналажењу рјешења за нагомилане проблеме у протеклих 30 година на овом простору. Проблема је заиста много. Ја немам илузију да ми то можемо све сада све једним састанком ријешити , али оно што се надам јесте да је добра воља господина Митровића, његовог министарства и Владе ЦГ да ове проблеме ријешавају на мјесту гдје су настали, у самој бази, што је веома добро и да ће ово бити иницијатива за наставак такве праксе , па и оне иницијативе да се једна од темаских сједница  Владе одржи у наредном периоду у Боки. Нагомилани проблеми могу се ријешити само на један начин , а то је блиска сарадња локалних управа са министарствима –казао је Комненовић.  

Обећавајуће је, по ријечима предсједника Општине Будва Марка Царевића,  да ће у наредном периоду  имати прилику да  нормално расправљају  о свим животним проблемима.

-Као што сами знате 30 година једног неодговорног и недомаћинског односа је дао резултате да имамо проблеме на свим нивоима и просто ме радује да у директној комуникацији овдје на лицу мјетса гдје су настали сви проблеми  можемо да кренемо да их реализујемо без примјеса било какве политике, већ суштински  цијенећи да доста каснимо и  да вријеме тече и да морамо овако да радимо брзо, квалитетно, суштински рјешавамо проблеме. Знамо да је  у предприступним преговорима екологија један од највећих проблема који ће срести све нас и вас као Владу.  Сваки дан је драгоцјен, проблеми су када су у питању Будва на свим нивоима. Реалан прилаз проблемима је темељ и база квалитетног рјешавања. Морамо да радимо најбоље могуће и будемо опрезни да се поштују све процедуре и да се не одуговлачи – закључио је Царевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here