КРУЗИНГ ТУРИЗАМ ЗАВИСИ ОД ВАКЦИНАЦИЈЕ

Посљедице корона кризе значајно ће утицати на будућност индустрије крстарења, а што ће се одразити и  на нашу туристичку привреду. Компанија Сага Круизис из Велике Британије –најавила је да ће захтијевати да сви гости буду вакцинисани прије него што им се дозволи улазак на један од њихових бродова. За њима су слиједиле  и друге познате свјетске компаније, чији ће путници, такође, од 1. јула морати бити вакцинисани на Ковид-19 како би испловили. Бродари истичу како су већина њихових гостију у популацији старијој од 65 година, која ће ускоро бити примљена на вакцинисање. Хоће ли то бити норма за сва крстарења у будућности?

 Иако бродари најављују повратак крузера већ овог прољећа, подизање сидра у цијелом свијету стално се одгађа. За европска крстарења сада се најчешће спомиње 30. април, као најранији датум, мада се у Европи и до сада пловило уз бројна ограничења и строге протоколе, преносе медији.

Из Удружења КЛИА-е истичу како успјех ових почетних пловидби показује ефикасност њихова протокола да ублаже ризик од КОВИД-19 на крстарењима. Они подразумијевају тестирање свих путника и посаде прије укрцаја, обавезан карантин за посаду прије интеракције с гостима, проширене медицинске услуге на броду, унапријед  договорену логистику, која укључује превоз и медицинске установе, мјере физичког удаљавања, ношење маски, повећану вентилацију. За Удружење не спомиње обавезно вакцинисање.

Дубровачки градоначелник Мато Франковић недавно је најавио да ће швајцарски крузер компанија Викинг Круизес организовати ваздушне мостове према Дубровнику, којима би у град доводила америчке туристе, одакле ће се укрцавати у крузере и пловити према Сплиту, Шибенику, Задру те натраг за Дубровник.

  – Тестирања се обављају при укрцају и искрцају у свакој луци. Излети се обављају тако да је група стално заједно, нема одвајања и број путника је ограничен на 50 посто ранијег капацитета.  Дакле у аутобусу за 50 смије бити до 25 путника, казао је он.   

Ограничено кретање будућих путника значи и мању потребу за такси превозом, изостанак неорганизованих посјета сувенирницама и локалима, па на све то требају рачунати сви наслоњени на индустрију крстарења и прилагодити своју понуду. За сада, осим посебног КЛИА-протокола за крузере и сталног тестирања, још се не рачуна да ће се уводити обавеза вакцинисања за све путнике, нити да ће друге земље слиједити Kанаду у продужењу забране свих крстарења за још годину дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here