Надоградња система надзора и управљања процесима на Филтерској станици Мојдеж

У ДОО “Водовод и канализација“ Херцег Нови континуирано раде на унапређењу процеса рада, увођењу нових и ажурирању превазиђених технологија. Тако је након спроведене тендерске процедуре потписан уговор са фирмом „Controlpoint“ из Ужица која је на тендеру била првоизабрана за радове на надоградњи постојећег система надзора и управљања на Филтерској станици Мојдеж.

Иста фирма је била извођач радова на увођењу SCADA система на ново филтерско постројење, које је изграђено 2008. године у непосредној близини старог постројења у Мојдежу. Надзор и управљање постројењем се врши путем локалне SCADE и PLC уређаја. Овај систем подразумијева читав спектар опреме која омогућава прикупљање података о радном процесу, чак и у удаљеним системима као што су резервоари и пумпне станице, обраду истих, надзор и реаговање на адекватан начин.

У вијеме све бржег развоја технологије, посебно када је у питању аутоматизација и IT технологије, а с обзиром да је прошло већ 15 година од почетка рада новог филтерског постројења, наметнула се потреба за унапређењем постојећег система. У том циљу је покренут пројекат замјене старе SCADE са новом са савременим сервером и новим PLC уређајима произвођача „Simens“, што ће нам омогућити квалитетнији надзор и управљање системом.

Након надоградње и иновирања система SCADA контроле управљања процесима на Филтерској станици Мојдеж, до краја овог мјесеца слиједи и увођење сличног система контроле рада на свим пумпним станица на канализационом колектору. А до краја текуће године новим SCADA системом биће обухваћена и комплетна водоводна мрежа, тако да ће се први пут комплетна водоводна и канализациона мрежа увезати у један информациони и контролни систем, наводе из херцегновског „Водовода и канализације“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here