На Тргу од ћирилице омаж Милошу Црњанском, вечерас програм „Цетињска богословија“

Фото: Митрополија црногорско приморска

У оквиру  Трга од ћирилице синоћ је програм у Кући нобеловца Ива Андрића био посвећен пјеснику, есејисти, путописцу и романописцу Милошу Црњанском, а  поводом 130 година од рођења овог великана наше књижевности.

Тема вечери „Писма са Итаке (алузија на „Лирику Итаке“ и „Писма из Париза“)“ дала је сјајан омаж књижевнику ког је, као и многе, инспирисао  Херцег Нови.

Аутор и водитељ вечери, Теодора Ковач, рецитовала је пјесму Милоша Црњанског „Живот“, али и публику упознала са још неким пјесмама Милоша Црњанског, ког читалачка публика више познаје као прозног писца.

Академик др Јован Делић, говорио је на тему „Поема „Стражилово“ и схватање традиције Милоша Црњанског. Говорио је и о односу Ива Андрића и Милоша Црњанског, спајајући тиме амбијент и тему ове вечери.

-Иво Андрић је рекао, као врло млад човјек, а то је потврђивао и касније, за Црњанског, да је он, једини, међу нама младима, био изразито живи, рођени песник. Иако су се касније и један и други остварили као романсијери, академик Делић је додао: „То су двије громаде!“.

Књижевник Будимир Дубак, говорио је о односу Црњанског и Његоша, освјетљујући мисли које је Црњански записао о овом великану српске књижевности.

-Говор Његоша и Црњанског, што допире из тамног бунара архетипа, који писац „Сеоба“ именује као „дно народа“ досеже до небеса, гдје у плавом, бескрајном кругу, у истом сазвежђу пламте Његошева вјечна зубља и звезда Милоша Црњанског, заједно“.

Мр Милорад Дурутовић говорио је на тему „Итака и Сербија у поезији Милоша Црњанског“, а на самом крају вечери, академик Делић сумирао своје излагање, говорећи о Црњанском и његовом „Стражилову“.

Вечерас на Тргу од ћирилице у Порти Саборног храма Светог Спаса на Топлој програм  „Цетињска богословија“ поводом 169 година од оснивања богословије српске православне цркве „Свети Петар Цетињски“.  Говориће: Протојереј ставрофор Гојко Перовић и отац Павле Љешковић. Почетак је у 21 сат.

Текст и фото: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here