На Тргу од ћирилице одржано предавање „Руска црква и отачаствене војне“, вечерас додијела награда

На Тргу од ћирилице,синоћ је  у порти цркве Светог Спаса на Топлој одржан програм „Руска црква и отачаствене војне“, а  говорио је протојереј – ставрофор др Дарко Ђоко, професор Богословског факултета у Фочи.

Отац Дарко Ђого, говорио је о односу Руске православне цркве и Руског отачаства и истакао.

-Русија је постојала отаџбином, чак и када је губила државу и државотворство. Само захваљујући томе што је Руска црква одржавала схватање о Русији као отаџбини, као отачаству. Као ономе што формира једног човјека.  Оно што бисмо ми данас назвали идентитет. На разноразне начине и под разноразним политичким налетима, таласима, окупацијама, ропствима, може да нестане неки завичај, отачаство. Али само отачаство не може да нестане, јер њега носи Црква, а Црква је Тијело Христово, што значи да оно што носи вјечност, не може да раздроби оно земаљско, закључио је отац Дарко.

Након предавања оца Дарка, који је изразио наду и вјеру, да ће Русија и Руски народ, упркос свему, поново оживјети идеју о Русији као отачаству, публици је приказан филм „Марија, спашава Москву“, повијест из Велике отачаствене војне.

Вечерас на Тргу од ћирилице биће додјељене награде Печат Херцега Шћепана и Ћириличник, а након тога књижевно вече удружења књижевника Црне Горе.

Текст и фото: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here