На приморју 11 % мање полицијских службеника него лани, резултати рада бољи

Фото: Архив РТХН

Службеници Регионалног центра безбједности „Југ“ су у складу са надлежностима и утврђеним приоритетима током љетње туристичке сезоне, предузимали  мјере и радње на спречавању и сузбијању криминалитета, идентификовању и проналажењу починилаца кривичних дјела, одржавању стабилног јавног реда и мира и сходно могућностима, обезбјеђење што боље безбједности саобраћаја на путевима.

-Проактивним дјеловањем полицијских службеника током јула, уз благовремено планирање и поступање по националним и локалним безбједносним приоритетима, а све у циљу спречавања деликвентног понашања, самим тим и побољшања безбједносне ситуације на подручју приморских општина, током љетње туристичке сезоне, постигли смо резултате који су у значајнијој мјери бољи него претходне године, саопштили су из Управе полиције.

У односу на претходну годину број полицијских службеника Регионалног центра безбједности „Југ“ је за 11% мањи, тако да постигнути резултати, како кажу, добијају још више на значају.

У Регионалном центру безбједности „Југ“, је ефикасност од 88% у расвјетљавању кривичних дјела по непознатом извршиоцу, боља у односу на јул 2022. године када је проценат расвијетљености био 83%.  У најчешћим кривичним дјелима, дјелима против имовине, тај проценат је 93% у односу на 80% из јула 2022. године.

Из области сузбијања злоупотребе дрога су постигнути одлични резултати услед проактивног рада полицијских службеника РЦБ „Југ“ тако да су регистрована 23 кривична дјела, 130% више него прошле године, 79 прекршаја из Закона о спречавању злоупотребе опојних дрога, 114% више него прошле године, 153 појединачне заплене дрога што је за 107% више него прошле године. Заплијењено је укупно 3.158,97 грама разних дрога и 127 таблета. Линија рада борбе против економског криминала, биљежи раст броја кривичних дјела од 40% и раст броја поднијетих кривичних пријава од 25% у односу на јул 2022. године.

Предузимане су и мјере према лицима интересантним са безбједносног аспекта тако да је извршено 17 циљаних претреса објеката у којој борави наведена категорија лица, повећање од 415%, поднијето је 17 кривичних пријава (повећање од 6%) и 55 прекршајних пријава (повећање од 206%), 31 је лишен слободе (повећање од 63%) и од истих су одузета два комада ватреног оружја.

Биљежи се пад регистрованих нарушавања ЈРМ-а на подручју РЦБ „Југ“ од 12%, у односу на упоредни мјесец прошле године.

Успјешно је обезбјеђено 49 јавних скупова и приредби, који су протекли без иједног инцидента.

Пронађено је 14 лица по расписаним потјерницама (увећање од 600%), одузето је 12 комада ватреног оружја (повећање од 140%).

Санкционисано је за 22% више возача због вожње под утицајем алкохола (846 возача), поднијето је за 34% више прекршајних пријава (952), издато је за 23% више прекршајних налога (5.916), у односу на јул 2022. године. Због прекршаја из Закона о безбједности саобраћаја санкционисано је 153 лица интересантних са безбједносног аспекта, што је увећање од 168% у односу на јул 2022. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here