На обали језера Крупац одржано 1. коло Извиђачке лиге

Савез извиђача Црне Горе реализовао је у Никшићу на обали језера Крупац 1. коло извиђачке лиге, а домаћини су били Извиђачки одред „Скитач“, Извиђачки одред „Драган Гиго Церовић“ и Самостална извиђачка чета „Тибор“.

Како је саопштено Савеза, три одреда су оправдала репутацију добрих домаћина и побринула су се да организација буде на нивоу, а читав догађај протекне у најбољем реду.

Митар Бараћ, директор ТО Никшић

– На обали Крупца више од 300 дјеце и младих окупило се како би учествовали у националном извиђачком такмичењу које се састоји од три кол,а а тестира извиђачко знање и вјештине. Спортско рекреативни центар Крупац гостопримљиво је отворио врата па су са плаже могли уживати у љепоти језера. Добродошлицу им је пожељела начелница СИЦГ Сара Крпуљевић изражавајући задовољство што су се окупили у тако великом броју, пожељела им срећу на такмичењу и истакла да су безбједност и фер плеј на првом мјесту. Као неко ко у извиђачима види сјајне партнере за промоцију свог града, директор ТО Никшић Митар Бараћ захвалио се извиђачима на доласку, не кријући срећу што ће Никшић упознати велики број дјеце који су по први пут у овој општини. Истакао је да на путу до заједничког циља, промоције природних љепота Црне Горе и здравих вриједности, у Савезу извиђача Црне Горе, види поузданог и доброг партнера – наведено је у саопштењу.

Извиђачи и планинке из Плава, Рожаја, Подгорице, Цетиње, Никшића, Херцег Новог и Бара укрстили су копља подијељени у три категорије. Најмлађи, полетарци и пчелице, њих 13 екипа, дан су провели у парку поред језера на полигонима спретности и оријентације. Рјешавали су тестове знања, дешифровали тајне поруке, везали чворове и сјајно се забавили кроз бројне игрице.

Млађи и старији извиђачи и планинке, 34 екипе, на самом старту добили су задатке који су им открили тачке на топографској карти па су кренули на стазу. Пролазећи стазу обишли су Гимназију, Саборну цркву, Омладински центар „Тибор“ и попели се на Требјесу. Завршили су на главном градском тргу. Нису крили умор али ни задовољство што су боље упознали град, његове културно-историјске споменике и природне љепоте.

Морзеова азбука, чворологија, итинерер, топографија и тестови знања показали су да су се извиђачи предано припремали и да им не фали тимског духа. За титулу побједника Лиге ипак ће бити пресудни тимски рад и добра комуникација међу члановима екипе.

На крају дана, нова познанства, подијељени загрљаји, испричане приче, направљене фотографије, искуство и успомене су оно што су извиђачи и планинке понијели из Никшића.

Договори и планови за наредно коло које нас очекује у Сутомору, а трајаће 3 дана, веч увелико се кују.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here