Нa Новогодишњем концерту КУД „Слога“ засијали најмлађи

 До последњег мјеста публика је синоћ испунила салу и галерију Дома културе у Ђеновићима, као и обично када су концерти КУД „Слога“.

Уживали су у разноврсном програму свих извођача, а нарочито чланова почетничког и дјечјег ансамбла, од којих су неки први пут заиграли под свјетлима позорнице.

Био је то премијерни наступ за двадесетак најмлађих чланова узраста од 6 до 9 година, који су се представили „Играма из Црне Горе“. И поред треме, одлично су се снашли, и на најбољи начин заокружили прву годину бављења фолклором, казала је за РТХН учитељица фолклорних игара Јелена Фанфани Перишић.

-Било је предивно, а вриједно радили од септембра ове године. Били су веома добри, веома вриједни, и поред мало нервозе и тензије. Ово је њима био први наступ на сцени, мислим да је ово предиван начин да заокруже своју прву радну годину у фолклору и ја сам пресрећна. На пробама је било страха да ли ће то да буде добро, неко не гледа, неко не слуша, доста их има и није баш лако да их све „доведем у ред“, али видим вечерас да су чули оно што треба и били су сјајни. Ово су игре прилагођене за њих. То су игрокази за дјецу, за почетнике, и они за сада раде десно-лијево, моторичке игре и те прве корачиће који их уводе у нешто што ће касније озбиљније да уче.  Данас је мало теже дјеци држати пажњу, јер другачије приступају и игри и обавези и фолклору, али се трудимо да их усмјеримо и да се, умјесто игрицама на телефону, окрену култури и забави, међусобном дружењу и социјализацији.

И нешто старија дјеца су заблистала на сцени и побрала бурне аплаузе. Презадовољна наступом млађег извођачког ансамбла је учитељица народних игара Ангелина Милиновић. 

-Немам ријечи да изразим задовољство дјецом.  То је резултат континуираног рада са њима, и када изађу на сцену они покажу да су, иако мислите да не пазе на пробама, уствари све чули и примјенили кад обуку ношњу и када треба да изведу оно што смо спремали. Није тешко радити са дјецом. Човјек добије толику количину задовољства, да не постоје мјерне јединице које то могу изразити.

Годину у којој су прославили 85 година постојања, обиљежили су бројни концерти, наступи и турнеје КУД „Слога“.

-За нас  је ово била врло успјешна година. На прољеће и у јесен смо били на чак шест турнеја, а послије Нове године чека нас нови низ турнеја, јер се увијек трудимо да баш све групе пођу негдје на путовање. Тако је било и овога пута; најмлађа група је била у Чачку, а старији су путовали мало даље. Протекле године смо имали и два велика концерта. Дјечји „Фестивал 200 пупољака“ у марту је већ постао традиционалан, као и концерт „Граду у част“ који се сваке године одржава у октобру. У међувремену смо учествовали у организацији многобројних радионица и смотри фолклора на којима су учествовали баш сви узрасти, почевши од најмлађих који су имали концерт у Тивту, преко мало старији у Котору, а „Слога“ је била један од организатора последњег концерт за извођачке ансамбле у Бијелој, подсјетила је Милиновић.

На Новогодишњем концерту су са играма из Словеније и Србије наступили омладинци, рекреативци и ветерани „Слоге“, док је пјевачка група публику изненадила поп репертоаром; пјесмом „Појешћу све колачиће“ Марине Перазић и миксом одабраних хитова Ђорђа Балашевића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here