На граничним прелазима са Хрватском све спремно за туристичку сезону

На граничним прелазима између Републике Хрватске и Црне Горе, Карасовићи и Витаљина све је спремно за почетак главне туристичке сезоне како би се избјегле гужве и вишесатна чекања.

Гранични службеници и ове године су радили анализе, на основу којих ће организовати рад за вријеме љета, казао је Робин Бојо, замјеник начелника полицијске станице на граничном прелазу Карасовићи.

-Као и претходних година урађена је анализа и на основу статистичких показатеља можемо рећи да смо спремни за предстојећу сезону и надамо се да ће ова, као и претходне, проћи у најбољем могућем реду. Свакодневно пратимо параметре путника и возила, а у данима викенда, празника и током јула и августа предвиђен је максималан број полицијских службеника који су на располагању. Дефинише се одређени број за сваку смјену, а то је од 10 до 14 службеника по смјени у зависности колико је у датом периоду потребно, информисао је Бојо.

Послови граничне полиције обухватају модалитете који се примјењују за вријеме повећаног протока људи и возила.

-Полицијски службеници пружају максимално да би гужве биле мање. Ако упоредимо податке из 2023. када је евидентирано 887.000 путника на два гранична прелаза са Црном Гором и око 280.000 возила, бројке су у 2024. веће, имамо 8,2% возила и 8,8 % људи више у односу на прошлу годину, рекао је Бојо.

Из године у годину све је већи број прелазака за вријеме туристичке сезоне, а сарадња граничних службеника Хрватске и Црне Горе је на завидном нивоу.

-Сарадња са колегама из Црне Горе на високом нивоу, од дневне сарадње колега, до оне између нас и полицијских станица и надам се да ће тако бити и убудуће, закључио је Бојо.

На граничном прелазу Карасовићи данас је слика била уобичајена, путници су за улазак у Хрватску, односно Европску Унију чекали око 20 минута, а за улазак у Црну Гору нешто краће, око петнаест минута.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here