На акцији удомљено једно штене из Азила

Предузеће „Чистоћа” Херцег Нови, организовало је данас на Тргу Николе Ђурковића двочасовну акцију удомљавања паса из Азила на Диздарици, под називом „Пружи ми дом, поклонићу ти срце“.

Многи пролазници, нарочито дјеца, прилазили су да се поиграју са псима, помазе их или прошетају, али само је једно штене пронашло топли дом.

Руководилац Азила Дашо Ђурђевић је за РТХН казао да су на дружење довели седам мањих паса, те да је највећу пажњу привукло двоје штенади, од којих је једно удомљено.

-Данас смо довели седам паса, петоро штенади и два одрасла пса манег раста. Дјеца су највише заинтересована, а од родитеља зависи да ли ће им испунити жељу. Једно штене је удомљено, узела га је једна дјевојчица, а и једна госпођа је изразила жељу да узмо друго, па се надамо да ће бар двоје бити удомљено, уколико она буде имала могућности.

Тренутно је у Азилу смјештено 50 паса више него што је предвиђено капацитетом склоништа, које је  хронично пребукирано. Са циљем да им пруже боље услове, у току је изградња бетонских кућица и боксова.

-Тренутно је у Азилу 140 паса, а капацитет је 90. Већ смо направили 38 кућица, а треба да се направе и боксови, тако да би свака кућица имала бокс и да би пас имао своје двориште у коме може да се креће.

Како би прикупили всредства за изградњу нових кућица и боксева, Волонтери Азила су се обратили за помоћ градским установама и компанијама а одазвало се само неколико фирми и пријатеља азила.

-Волонтери су се ангажовали по том питању, баш су се заузели око обезбјеђивања средстава и послали пуно мејлова на разне адресе. Највише смо чак добили од физичких лица која су уплатила одређене суме новца, неки су жељели да остану анонимни, један хотел нам је уплатио 500 еура, тако да се прикупило нешто средстава, али нам недостаје још. Велики је број паса, а иде зима. Старе кућице које су биле дрвене су  у изузетно лошем стању, више нема шта да се поправља, тако да смо прешли на прављење бетонских кућица покривених сендвич панелима, што је много квалитетније и ефикасније, тако да се надам да ћемо им до зиме ипак обезбиједити доста боље услове. Већ је изграђено 38, тренутно се ради још осам кућица, надамо се да ћемо успјети још пет-шест  за сада, а ако будемо имали средстава правићемо и више, поручио је Ђурђевић.

Додао је и да ће наставити  да организују акције дружења са псима и удомљавања, можда већ следећег мјесеца.

Како би се радови на изградњи бетонских кућица и боксева привели крају недостаје још око 550 еура, казали су нам Волонтери Азила за напуштене псе на Диздарици. Они који желе да помогну могу уплатити средства “Чистоћ” ДОО Херцег Нови, која управља Азилом, на број жиро рачуна 510-288-49, са назнаком „за азил“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here